|
Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 20 bin ton kayısı ihracatından 30 milyon dolar beklendiği bildirildi.
|
5.05.2014
399
|
Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş, kayısı ihracatına başlanılan ilçede bu yıl 55 bin 240 dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını, rekolte beklentisinin ise 80 bin ton olduğunu söyledi.
2003 yılında yaklaşık 3 bin ton kayısı üretimi yapıldığını hatırlatan Abaş, "2013 yılında 76 bin ton kayısı üretildi. Geçen yıl ise 24 bin ton kayısı ihraç edildi ve toplamda 40 milyon dolar gelir elde edildi. Bu yıl da 20 bin ton kayısının ihraç edilmesi bekleniyor. İhracattan beklenen rakam ise 30 milyon dolardır" dedi.
HEDEF UZAKDOĞU PAZARI
Kayısı hasatının Akdeniz ülkelerinden Fransa, İtalya ve İspanya'dan önce Mut'ta gerçekleştiğini belirten Abaş, "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de turfanda sofralık kayısı ilk olarak Mut'ta yetiştiriliyor. Bundan dolayı üretilen kayısı ihraç edildiği gibi, iç piyasada da satışı hızlı oluyor. Mikro klima özelliğine sahip olan coğrafyamızda kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep her yıl artıyor. İhracatın bugün başlamasına rağmen ilk günde yaklaşık 20 ton ihracat gerçekleşti. İhracat mayıs ayının başlarında başlayıp haziran sonuna kadar devam edecek. Kayısı daha çok Rusya, Romanya, Ukrayna ve Letonya ülkelerine ihraç edilmektedir. Geçen yıl Japonya'dan bir heyet geldi. Bazı incelemelerde bulunan Japon heyeti ile yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar ortaya çıktı. Hedefimiz, ileriki tarihlerde Uzakdoğu pazarına da kayısı ihracatı yapmaktır" diye konuştu.
TADI VE KALİTESİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar da bu yıl kayısının tadı ve kalitesiyle altın yılını yaşadığını söyledi.
Bu yıl üreticinin kaliteden ve verimden memnun olduğunu söyleyen Acar, şöyle devam etti:
"Şu an 18 ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yapmaktadır. İhracatın ilk kayısı alımı 4 ila 4 bin 500 liradan alıcı buldu. İlçede ağırlıklı olarak, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretimi yapılmakta. Bugünlerde ihracata giden kayısı fiyatları 4 ila 4 bin 500 TL civarındadır. İç piyasa ise 2,5 ila 5 bin TL'ye alıcı bulmaktadır. İhracatın ilk günü olmasına rağmen bir günde 20 ton kayısı ihracat edildi. Sezon sonuna kadar 20 bin ton ihracat gerçekleşmesi bekleniyor" şeklinde bilgi verdi.