|
Tibet başta olmak üzere Doğu Asya'da yaygın olarak yetişen ve kuvvet verici olduğu, ömrü uzattığı gerekçesiyle o bölgede yaşayanlarca "mutluluk meyvesi" olarak da adlandırılan "goji berry", Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında Sivas'ta da üretildi.
|
14.11.2012
1081
|
CÜ Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Eleroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite yerleşkesinde oluşturulan Gıda Ormanı'na bin adet goji berry (kurt üzümü) fidanı diktiklerini belirterek, fidanların ilk yıl yüzde 5 oranında meyve verdiğini söyledi.
Fidanlardan bu yıl 40 kilo meyve aldıklarını dile getiren Eleroğlu, fidanların büyümesiyle meyve veriminin de artacağını vurguladı. Üretilen goji berrylerin, Gıda Mühendisliği Bölümü'nce farklı kurutma teknikleri uygulanarak incelendiğini açıklayan Eleroğlu, 2 yıl içinde fidanların büyümesiyle 1 dekardan minimum 600 kilogram yaş ve 100 kilogram kuru meyve elde etmeyi beklediklerini ifade ederek, "Kuru meyvenin perakende satış fiyatı, kalitesine göre 50-80 lira arasında değişiyor" dedi
Goji berrynin çiftçiler için önemli bir gelir kapısı olabileceğini vurgulayan Eleroğlu, "İkinci ve üçüncü sınıf arazilere bu bitkiyi diktiğiniz zaman çiftçimizin mazot harcamadan, fazlaca emek vermeden, çok az bir damla sulama sistemiyle veya nemli olan arazilere dikilmişse hiç sulama yapmadan dekara bin lira gibi bir gelir elde edebileceğini hesapladık" diye konuştu.