|
Muş Şeker Fabrikası Müdürü Nizamettin Güler, pancar ekiminde çiftçilerin arazilerine göre kota uyguladıklarını söyledi.
|
6.06.2014
526
|
Güler yaptığı açıklamada, çiftçinin arazisini ölçtükten sonra kota verdiklerini belirterek, bundan böyle çamursuz pancar alacaklarını söyledi.
İl genelinde 7 bin 500 çiftçinin 71 bin 500 dekar alanda pancar ekimi yaptığını belirten Güler, şöyle konuştu:
"Bu yıl ki kotamız 340 bin ton. Bu yıl farklı bir yöntem uyguladık. Çiftçilerimizin arazilerini ölçerek kota uyguladık. Her 'pancar ekiyorum' diyene değil, pancar eken çiftçinin tarlasını ölçerek kotaları belirledik. Bunun faydalı olacağını umuyoruz. Böylece veriler kağıt üzerinde değil de daha sağlıklı olarak elimizde bulunacak. Bu yıl ki beklentilerimiz olumlu yönde. Pancar rekoltesinde artış bekliyoruz. Pancar ekimi yapan çiftçilerimizin yüzü gülüyor. Bu yıl pancar veriminin oldukça yüksek olmasını bekliyoruz. Çiftçilerimizle sürekli görüşüyoruz. Ziraat şubedeki görevliler sürekli sahada çalışma yapıyor. Çiftçilerin beklentileri doğru olursa, il genelinde pancar rekoltesi 350 bin tonu da geçebilir."
Başarı çıtasını yükseltmek için çalışacaklarını bildiren Güler, geçen yıl çok başarılı bir sezon geçirdiklerini ifade ederek, bu yıl da başarıyı artırarak devam ettirmek istediklerini belirtti.
Güler, "Bu yıl da 30 bin tonun üzerinde şeker üretimi bekliyoruz. Eğer Ağrı Şeker Fabrikasına pancar göndermezsek, 40 bin ton civarında bir şeker üretimi bekliyoruz. Geçen yıl Ağrı'ya 45 bin ton pancar gönderdik. Bu yıl da gönderilecek pancarla ilgili kararı genel müdürlüğümüz verecek" dedi.
Çamursuz ve temiz pancar almak için bu yıl daha ciddi bir çalışma yürüteceklerini vurgulayan Güler, çamursuz ve temiz pancar alma noktasındaki beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti.
Güler, şöyle konuştu:
"2 yıl 80 bin ton fire veren yani çamur alan fabrikamız, geçen yıl ki sıkı takip sonucu bu rakamı 12 bin ton civarına düşürmüştür. Bu yıl bu rakamı daha aşağıya çekmeyi ve fire oranını düşürmeyi amaçlıyoruz. Fabrikanın arızasız bir şekilde çalışmasını sağlayacağız. Artık eski dönem bitti. Yani pancarı tarladan toplandığı gibi çamurlu halde getirip teslim etme devri bitti. Biz pancar alıcısıyız, çiftçimiz de pancar satıcısı. Bu bağlamda artık fabrikaya ne götürürsem satarım devri bitti. Pancar alacağız, çamur değil."