|
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından 2011 yılı kasım ayında başlatılan 'Muğla Arısının Islahı ve Amerikan Yavru Çürüklüğüne Karşı Direnç Geliştirmesi Projesi' çalışmalarında sona gelindi.
|
5.10.2014
832
|
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından 2011 yılı kasım ayında başlatılan 'Muğla Arısının Islahı ve Amerikan Yavru Çürüklüğüne Karşı Direnç Geliştirmesi Projesi' çalışmalarında sona gelindi. Yapılan testler sonucunda arıların önceki yıllara göre yüzde 91 oranında daha hijyenik ve dirençli hale geldiği tespit edildi.
Muğla'da projenin son aşama çalışmalarına başlandı. Yapılan testler sonucunda arıların önceki yıllara göre hastalıklara karşı hijyenik ve dirençliliğinde büyük bir aşama kaydedildi. Yapılan bu çalışmaların ardından Tekirdağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay önderliğinde, Gıda Mühendisi Övgü Ferek, arıcılık teknikerleri Hasan Güreşçi ve Erdem Serdar tarafından yapay tohumlama çalışmaları yürütülerek damızlık ana arı üretimine başlandı. Üretilen damızlık ana arılar yapay tohumlama ve doğal döllenme üretimi olarak iki gruba bölündü. Gruplara ayrılan ana arılarda yapılan karşılaştırmalarda daha önceki yıllara oranla yüzde 91 oranında daha dirençli ve hijyenik oldukları saptandı. Damızlık ana arılarda 2015 Şubat ve Mart ayında son testleri yapıldıktan sonra projenin mayıs ayında sonlandırılması hedefleniyor.
MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'nin arı hastalıkları yönünden çok zengin olduğunu belirterek, "Bu nedenle yılda milyarlarca lira para harcanıyor. Arıcılarımızın giderlerinin büyük bir kısmını arı ilaçları oluşturuyor. Bunun yanı sıra balda antibiyotik kalıntıları ortaya çıkıyor. Dış pazarda zorlanıyoruz. Ayrıca arılarımızın sağlığı bozuluyor. Sağlığı bozulan arılarda verim çok düşük oluyor. Bu sebeplerden dolayı arılarımızın direncini geliştirmek için proje hazırladık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 104 bin TL desteğiyle 2011 yılında başladığımız projesi çalışmaları kapsamında arının tanımlanmasını bitirdik. Üç yıl boyunca direnç geliştirmesi konusunda ıslahını yaptık. Şu an gelinen noktada arılarımız, 'Amerikan Yavru Çürüklüğü'ne karşı yüzde 91 oranında direnç geliştirdi. Yüzde 3 ile 5 oranında pay artırabilir miyiz diye önümüzdeki yılı da kullanacağız. 2015 Şubat ve Mart ayında son testleri yaparak, mayıs ayında arıcılarımıza peyler pey damızlık ana arı vermeye başlayacağız." dedi.
Arıcılara, laboratuvar şartlarında yapay tohumlanmış damızlık ana arı verileceğine dikkat çeken Şahin, "Üreticilerimiz, bu aldıkları damızlıklardan ana arı üretecekler. Üretmek istemeyenler için ise ana arı üreten dört firmayla sözleşme imzaladık. O firmalara da damızlıkları biz vereceğiz. Bu firmalar da Muğla arısı ve Amerikan yavru çürüklüğüne dirençli ana arılar üretecekler. Bunun yanı sıra 'Nosema' hastalığına karşı da çalışmalar yaptık. Şu anda kullandığımız damızlıklarımız Nosema'ya karşı da direnç geliştirdi. Geçen yıl 50 tane damızlık arımız yüzde 100 hijyen ve direnç gösterdi. Onların içerisinden eleme yaparak en sakin olanları tespit ettik. Şu an kullandığımız damızlıklarda bal verimi düşük, hırçın gibi şeyler söz konusu değil. Yılların birikimini biz burada kullanıyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda bir tereddütü olmasın. Bal verimi çalışmadık ama kesinlikle bu damızlıklarda verim düşüklüğüne rastlamadık." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Bakanlık tarafından ıslah projesi için MAYBİR'e tahsis edilen Fethiye ilçesi İncirköy Mahallesi'ndeki izole bölgede yapay tohumlama çalışmalarını yürütmek amacı ile bölgeye konteyner yerleştirildi. Bunun yanında tam teşekküllü bir yapay tohumlama merkezi kurmak için bir istasyon oluşturularak, istasyona arılar için faydalı olan bitkiler ekildi. Böylece ıslah projesi için arıların faydalanması ve çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesi için tüm imkânlar sağlandı.