250’den fazla alanda kullanılan temel gıda maddesi mısır için Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz, “AB, 2017’de kotayı kaldırıyor. Eğer biz de kotayı kaldırmazsak fiyat avantajıyla bizi kendilerine mahkum ederler” dedi.
AB, 2017’DE MISIR KOTASINI KALDIRACAK
Mısırın gelişimi için Türkiye’de destekten çok önlerindeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Akyüz, “2023 hedefinde tarımda 10 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkmamız gerekiyorsa birtakım adımların atılması gerek.
Türkiye’de artık kotaların kalkması gerek.
En büyük rakibimiz olan Avrupa Birliği (AB) 2017’de kotayı kaldırıyor. Bizimde onlarla rekabet edebilmemiz için kotayı kaldırmamız gerek. Yoksa AB fiyat avantajıyla bizi kendine mahkum eder” ifadelerini kullandı.
Türkiye'de beş fabrika üretiyor
Dünyada 1 milyar ton mısır üretimi yapılıyor. Talepler üretimin sürekli arttığını gösteriyor.
Türkiye’de mısır üretimi 1935 yılında yapılmaya başlandı. Son rakamlara göre 2001’de 1,5 milyon ton olan mısır üretimiz geçtiğimiz 2014 yılında 6 milyon tona ulaştı.
Türkiye’de yalnızca 5 fabrika izinler dahilinde üretebiliyor.
Toplamda 9 fabrika olmasına karşın bunların 4’ü ihracat ile uğraşıyor. Gümrük duvarlarıyla korunan mısır ve nişasta gelişim açısından ise dünyayla rekabet açısından zorlanıyor.
Şeker fabrikaları özelleştirilsin
Ulusal Mısır Kongresi’nin sonuç bildirgesinde şu değerlendirme yer aldı:
“Kanun amacına uygun olarak rekabetçi bir pazar için devletin elinde bulunan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi bir an önce yapılmalıdır.
AB’de 2017'de şeker kotalarının kaldırılması kararına paralel olarak, ülkemizde de kotalar kaldırılmalı ve serbest piyasa ekonomisi tesis edilmelidir.
Geçiş sürecinde kotalar kaldırılana kadar giderek artan talebi karşılayan kayıt dışı arzın kayıt altına alınabilmesi için mısır şekeri kotalarının piyasa talebine uygun olarak düzenlenmesi elzemdir,”dedi.