|
Nevşehir'de Nisan ayında gerçekleşen zirai don sonrasında; kayısı, ceviz, badem, erik ve kiraz ağaçlarında yüzde 40 ile yüzde 80 oranında zarara yol açtı.
|
16.05.2015
526
|
Nevşehir İl Hasar Tespit Komisyonu; Komisyon Başkanı Vali Yardımcısı Hasan Kayhan başkanlığında don afetinin meyve ağaçlarında meydana getirdiği zararları görüşmek üzere toplandı. Komisyon, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün genelgesi gereğince 01 Ocak 2015 tarihinden 31 Aralık 2015 tarihine kadar Nevşehir sınırları içerisinde meydana gelen tabii afetlere karşı üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçlarının ertelenmesini konuştu.
Valilik oluru ile oluşturulan İl Hasar Tespit Komisyonu; Komisyon Başkanı Vali Yardımcısı Hasan Kayhan başkanlığında, Defterdar Hatice İşcen Ercoşman, Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Recep Eroğlu, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Ali Yavuz Türkoğlu’ndan oluştu.
Toplantıda, Nevşehir’de 5-23 Nisan 2015 tarihlerinde meydana gelen don afetinin meyve ağaçlarında meydana getirdiği zararlar ve hasar tespit çalışmaları değerlendirildi. Buna göre, zarar oranlarının Nevşehir Merkez ilçede kayısı ve badem ağaçlarında yüzde 80, erik ve kiraz ağaçlarında yüzde 60 ve ceviz ağaçlarında yüzde 40 oranında olduğu kararlaştırıldı.
Bu doğrultuda, Nevşehir İl merkez köy ve kasabalarında gerekli duyuruların yapılarak kayısı, badem, erik, kiraz ve ceviz ağaçları zarar gören, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı ve borç ertelemesi talebinde bulunan çiftçilerin müracaatlarının 13 Mayıs 2015 tarihinde başlanıp 11 Haziran 2015 tarihi mesai bitimine kadar alınmasına karar verildi.
Toplantı sonucu bir açıklama yapan Komisyon Başkanı Hasan Kayhan; İl Hasar Tespit Komisyonu Kararı gereğince Kayısı, Badem, Erik, Kiraz ve Ceviz ağaçları zarar gören ve bu zarar doğrultuda T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçlarının ertelenmesi talebinde bulunan, Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı üreticilerin mağdur olmamaları için en son 11 Haziran 2015 tarihine kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile kredi kuruluşlarına müracaat etmeleri yönünde uyarıda bulundu.