Türkiye'de en fazla mevsimlik tarım işçisinin bulunduğu Şanlıurfa'da işçiler, göç için hazırlıklara başladı.
İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, başkanlığında oluşturulan heyet de işçi çocuklarının eğitimlerinden geri kalmaması için velilere evlerinde yaptığı ziyareti artırmaya başladı.
İlci, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da 608 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, öğrencilerin eğitimlerinden geri kalmasını önlemek için yıl boyunca ailelerle iletişim halinde olduklarını söyledi.
Hasat öncesi ailelere yaptıkları ziyareti yoğunlaştırdıklarını vurgulayan İlci, "Çocuklarımızın geleceklerinin kararmaması, yarınlarının ışık olması adına çocuklarımızın okulları bitinceye kadar mevsimlik tarım işçiliğine gitmelerini istemiyoruz. Bu sebeple aileleri sık sık ziyaret ediyoruz. Sağ olsun onlardan söz aldık. Bu bizi memnun ediyor ve umutlandırıyor" dedi.
Çocukların tarlada işçi olarak değil, eğitimlerini tamamladıktan sonra bu tarlaların başında mühendis olarak çalışmalarını arzuladıklarını bildiren İlci, öğrencileri okulların pansiyonlarında misafir edebileceklerini ifade etti.
Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek de Şanlıurfa'da yaklaşık 20 bin öğrenci velisinin tarım işçisi olduğuna dikkati çekti.
Göbek, Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde ev ziyaretleri gerçekleştirerek, öğrencilerin tarlaya değil de okula gitmesini amaçladıklarını belirtti.
"Gitmek için hazırlık yapıyoruz"
Mevsimlik tarım işçisi Hüseyin Cingisiz, kardeşlerinin de içinde bulunduğu 35 kişilik grupla yola çıkmak için hazırlıklara başladıklarını söyledi.
İlk olarak Konya'ya pancar çapasına oradan da İzmir'e domates toplamaya gideceklerini anlatan Cingisiz, "8 çocuğum var. Hocalarımız geldiler çocukları burada bırakmamızı istediler. Onlara söz verdim okula giden çocuklarımı burada bırakacağım. Onlara güveniyoruz. Çocuklarımız okursa biz de mutlu oluruz" diye konuştu.
Teyyip Fenerli ise 8 çocuğunun bulunduğunu, öğretmenlerin ziyaretinin ardından lisede okuyan 3 çocuğunu eğitimlerine devam etmesi için Şanlıurfa'da bırakacağını belirtti.
Kendilerinin çalışmak zorunda olduklarını ifade eden Fenerli, çocuklarının okuyarak farklı bir meslek sahibi olmalarını arzuladığını kaydetti.
"Okuluma devam edeceğim için çok mutluyum"
8'inci sınıf öğrencisi Kudret Cingisiz, her yıl okulunu yarım bırakarak, çalışmak için ailesiyle gitmek zorunda kaldığını söyledi.
Bu yıl evlerine ziyarete gelen öğretmenleri sayesinde eğitim yılı sonuna kadar okula devam edeceğini belirten Cingisiz, "Okulumu çok seviyorum, derslerimde başarılıyım. Okuluma devam edeceğim için çok mutluyum" dedi.
10'uncu sınıf öğrencisi Hava Fenerli de mevsimlik tarım işçisi olan her öğrencinin bu kadar şanslı olamadığını dile getirdi.