Mera, yaylak, kışlak ve otlakıyelerin Merkez, Battalgazi, Yazıhan ve Kale ilçesinde 15 Nisan-15 Eylül’de,
Darende, Doğanyol, Pütürge, Akçadağ, Doğanşehir, Arguvan, Arapgir, Yeşilyurt, Kuluncak ve Hekimhan ilçesinde 1 Mayıs-10 Eylül’de kiralanabileceği açıklandı
Kiralayacak göçer ve sürü sahiplerinin müracaatlarına ilişkin hususlar:
Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve kullanma hakkı köylere bırakılan çayır, mera ve yaylaklardan ihtiyaç fazlası olarak tespit edilen alanların kiralama işlemleri yapılırken öncelikle bölge çiftçilerinin talebi dikkate alınacak, talep olmadığı takdirde bölge dışından gelen talepler değerlendirilecektir.
Mera, yaylak ve kışlağın bulunduğu yerleşim yerinde sürekli ikamet etmeyen, ya da ikamet etse bile dışarıdan kendisine ait olmayan hayvan getirenlerin faaliyetleri göçer hayvancılık kapsamında değerlendirilecektir.
Muhtarlar bu durumdaki kişileri İl Mera Komisyonuna bildirileceklerdir. Hayvanların o kişiye ait olup olmadığı 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve Yönetmeliği uyarınca Veteriner Sağlık Raporu veya Menşei Şahadetnamesi ibrazı ile tespit edilecektir.
BİR AY ÖNCEDEN BİLDİRİLECEK
Kiralama talebinde bulunacak göçerler otlatma mevsimi başlamadan en az bir ay önce kiralamak istedikleri yeri, hayvan cins ve miktarını belirten bilgi, belgeler ve nüfus kaydı belgesiyle birlikte muhtarlıkça onaylanmış ikametgâh belgesi, Cumhuriyet Başsavcılığından alınmış adli sicil belgesi ve bir dilekçeyle İl Mera Komisyonuna müracaat edeceklerdir.
Göçerler kendi aralarında birlik, kooperatif veya ortaklık şeklinde örgütlenmiş ise kiralama talebi ve sözleşme yönetim kurulunca yapılacaktır. Yönetim kurulları yetkili olduklarının belirtir belgeleri İl Mera Komisyonuna sunmakla yükümlüdürler. İl Mera Komisyonu talepleri alarak en fazla 15 gün içerisinde kararını vererek ilgiliye bildirecektir. İl nüfusuna kayıtlı göçerlerin taleplerinde belirtilen ihtiyaçlar karşılandıktan sonra başka il nüfusuna kayıtlı göçerlerin talepleri değerlendirilecektir.
Kiralanacak yer için İlimiz nüfusuna kayıtlı göçerlerden birden fazla uygun talep olması halinde en fazla fiyat verene öncelik verilecektir. Özel mülkiyete tabi yaylalar kiraya verilmeden önce ilgililer İl Mera Komisyonuna başvurarak kapasite tespiti yaptıracaklar ve genel emirdeki diğer hükümlere de uyacaklardır.
ÇOBANLARIN KİMLİK KARTLARI OLACAK
Mera, yaylak ve otlakıyeleri kiralayan sürü sahibi ve göçerlerle çobanlarının İl Mera Komisyonundan kimlik kartı almaları zorunludur.
Kiracılar çobanların kimlik kartlarını üzerlerinde taşımalarından, kimlik kartı çıkarılmamış kişilerin çalıştırılmamasından ve 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu uyarınca kimlik bildiriminden sorumludur.
Kiracılar bildirimde bulundukları kişilerde değişiklik olduğu takdirde üç gün içinde İl Mera Komisyonuna veya kolluk kuvvetlerine bilgi vereceklerdir. Yaylak, mera ve otlakıyelerden faydalanan tüm sürü sahipleri ve göçerler sürülerini kiraladıkları yaylalara götürürken öncelikli olarak gidebilecekleri en yakın noktaya kadar motorlu vasıtalarla götürecekler, buradan yaya olarak kiralama alanına ulaştıracaklar ve dönüşlerini de aynı yöntemle yapacaklardır.
Mera, yaylak, kışlak ve otlakıyelerin kiralama usul ve esasları ile otlatmanın başlama ve bitiş zamanı 4342 sayılı Mera Kanunu ve Mera Yönetmeliğinde belirtilen esaslar çerçevesinde İl Mera Komisyonunca yapılacaktır.
2015 yılı için bu tarihler Merkez, Battalgazi, Yazıhan ve Kale İlçesinde 15 Nisan - 15 Eylül, Darende, Doğanyol, Pütürge, Akçadağ, Doğanşehir, Arguvan, Arapgir, Yeşilyurt, Kuluncak ve Hekimhan ilçesinde 1 Mayıs - 10 Eylül olarak belirlenmiştir.
Pütürge ilçesi Örnekköy Mahallesi, Yeşilyurt İlçesi Çayırköy meralarında mera ıslah ve amenajman projesi uygulaması yapılmakta olup 2015 yılı otlatma döneminde bu bölgeler otlatmaya kapatılmıştır.
EKİNLERE ZARAR VERİLMEYECEK
Yaylalara çıkışta taban arazideki ekinler gelişmiş olacağından, göçerlerin bu ekinlere zarar vermelerine ve otlatmalarına karşı tedbirler alınacaktır.
Bu hükümlerle birlikte Mera Yönetmeliğinin 13. maddesi doğrultusunda Yönetmeliğin Ek 12/b’de belirlenen genel ve özel hükümler çerçevesinde ihale sonucu kiralama yapılan göçerlerle sözleşme yapılacaktır. Göçerlerin ihtiyaç fazlası mera, yaylak, kışlak ve otlakıyelerden yararlanma usul ve esasları: Göçerler kendilerine tahsis edilen alanlarda İl Mera Komisyonunca belirlenen otlatma planına uyacaklardır. Kiracılardan alınan otlatma bedelinin yüzde 25’i Belediye hesaplarına gelir olarak kaydedilecektir.
Belediyelerin hesaplarına gelir kaydedilen ücretler, mera ıslah ve geliştirme işleri haricinde kullanılmayacaktır. Ücretin Kalan kısmının yarısı otlatma izninin verildiğini belirten sözleşmenin onaylanması sırasında, diğer yarısı ise en geç 2 ay içerisinde TC Ziraat Bankası Ankara Merkez Şubesinde bulunan Mera Gelir Hesabına yatırılacaktır. Kiracıların İl Mera Komisyonu tarafından yapılan ihtarlara rağmen kiralama bedelini süresinde ödememesi ya da sözleşmede belirtilen diğer hususlara uyulmaması halinde sözleşme tek taraflı olarak iptal edilecek ve kiralanan alanlara ve teslim tutanağı ile teslim edilen tesislere zarar verilmiş ise bu zarar kiralayanlardan tahsil edilecektir.
Ayrıca, İl Mera Komisyonunun talebi üzerine 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 75’inci maddesi uyarınca bulunduğu yer mülki amirince taşınmaz mal en geç 15 gün içerisinde tahliye ettirilerek İl Mera Komisyonuna teslim edilecektir. Kiracı tarafından ödenmeyen kira bedeli 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilecektir. 4342 sayılı Mera Kanunun uygulama amacına yönelik amir hükümlerine riayet etmeyen hayvan sahiplerinin disiplinsiz davranışları sonucu ortaya çıkan ve mera, yaylak ve kışlakların zamansız ve aşırı otlatılması gibi eylemlerden doğan zararlarla ilgili cezai işlemler istisnasız uygulanacaktır.
MERALARI KİRALAMA ŞARTLARI
Mera, yaylak ve kışlakların kiralanmasıyla ilgili diğer hususlar:
İki veya ikiden fazla il hudutları arasında yer alan otlakıye ve yaylaların tespitinde, kiralanmasında alınacak tedbirlerin belirlenmesinde müşterekliğin sağlanması maksadıyla mutlaka komşu İl Mülki Makamları arasında koordinasyon sağlanacaktır.
Birinci derecede kara askeri yasak bölge ilan edilen bölgelere getirilen sınırlamalar hakkında bölgeye gelen göçerler bilgilendirilerek kesinlikle ihlallere izin verilmeyecektir. Terör örgütleri ve eylemleriyle bağlantılarının olduğu tespit edilen göçer ve sürü sahiplerinin (çalıştırdıkları çobanlar dahil) yaylaya çıkmalarına izin verilmeyecek, çıkarılanlar da sürüleriyle birlikte güvenlik kuvvetlerince yaylalardan çıkarılacaktır.
Bu durumda kiracılar kiralamayla ilgili herhangi bir hak iddia edemeyeceklerdir. Meraların ıslahı ve salgın hastalıkların önlenmesi için Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği uyarınca Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonunca alınan kararlara titizlikle uyulacaktır.
Yaylalarda üretilen süt mamullerinin hijyenik hiçbir tedbir alınmadan, kaynatılmadan çiğ sütten ve sıhhi olmayan mayalarla peynir imali çok yaygın olduğundan hijyenik mevzuatına uygun peynir üretimi için, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile peynir tüccarlarının katılımı sağlanarak çalışmalar yapılacaktır.
Kiraya verilen mera, yaylak, kışlak ve otlakıyelerin kiralama şartlarına ve bu talimatta belirtilen esaslara riayet edilip edilmediğinin kontrol ve takibinde Mahalle Muhtarı ve İhtiyar Heyeti de bizzat görev alacaktır” denildi.