|
İl Genel Meclisi, Konya'daki mera alanlarında yapılan ıslahta gelinen son durumu masaya yatırdı.
|
20.11.2012
724
|
Konuyla ilgili İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu ve Ar-Ge Komisyonu'nun raporları okunurken, Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü meralarda yaptığı ıslah çalışmaları hakkında üyeleri bilgilendirdi.
Konya İl Genel Meclisi, Kasım ayı toplantılarının 12. birleşimini Hakkari Şemdinli'de çıkan çatışmada şehit düşen 5 asker için saygı duruşu ile açtı. Şehitlerden birinin Konyalı olduğunu hatırlatan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, "Son zamanlarda ağır kayıplar veren terör örgütü, son çırpınışlarını yaşıyor. Allah bir daha böyle kayıplar verdirmesin. Şehitlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına, Konya'mıza ve Türk halkına baş sağlığı diliyorum" dedi.
Meclis, toplantıda ise Konya'nın ilçe, belde ve köylerindeki meraların verimliliklerine göre sınırlandırılarak mera, çayır, Yaylak ve kışlakların tespit, tahdit ve tahsisini gündemine aldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alparslan, mera ıslahı ile ilgili çalışmalarını anlattı.
Konya'nın et, süt ve yumurta üretiminde Türkiye'de birinci olması nedeniyle mera varlığının önemli olduğuna dikkat çeken Alparslan, meraların ıslahının Konya'da ağırlıklı olarak küçükbaş hayvan yetiştirilmesi bakımından da önem arz ettiğini dile getirdi.
Konya'da 333 bin 184 büyük baş hayvan birimine eşdeğer hayvan varlığının ihtiyacı olan 1 milyon 520 bin 153 ton kaba yemin yüzde 20-25'inin çayır meralarından karşılandığını ifade eden Alparslan, "İlimizde, toplam mera alanı 761 bin 460 hektardır. Ancak mera alanı, otlatma tekniği, ıslah ve bakımların yapılmaması, amacı dışında kullanılması, plansız makineleşme gibi nedenlerle 44 milyon hektardan 12,3 milyon hektara düşmüştür" dedi.