|
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, kış aylarının kurak geçmesine rağmen mayıs ayındaki yağışların arıcılık açısından son derece sevindirici olduğunu ve 90 bin ton civarında rekolte beklediklerini söyledi.
|
3.06.2014
283
|
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nce düzenlenen "5. Dünya Arı Günü Etkinlikleri"ne katılmak için Sivas'a gelen Yılmaz yaptığı açıklamada, Türkiye'de 57 bin profesyonel arıcı bulunduğunu, kayıtlı arı kovanı sayısının ise 6,5 milyon olduğunu belirtti.
Türkiye'nin hem arı varlığı hem de bal üretimi yönünden dünyada Çin'den sonra geldiğini ifade eden Yılmaz, "Anadolu, bu yönden çok şanslı. Anadolumuz, dünya arılarının yüzde 22'sinin gen merkezi ve bal veren bitkilerin yüzde 70'inin ana vatanı. Böyle bir coğrafyada olunca arıcılık da gezginci şekilde yapılıyor. Arıcılar arılarını kış mevsiminde Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahillerinde kışlatıyorlar. Yazında arılarını yaylalara, çiçekler nerede ise oralara doğru naklediyorlar" diye konuştu.
Yılmaz, ülke genelinde balın yüzde 15'inin tarım alanlarından, kalan kısmının ise mera, yayla ve ormanlardan üretildiğini dile getirdi.
Türkiye'deki bal rekoltesinin yüzde 85'inin tarım dışı alanlardan elde edildiğine dikkati çeken Yılmaz, bunun üretilen balın çok kaliteli, doğal ve ilaçtan uzak olduğunu gösterdiğine işaret etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın havadan ve toz ilaçlamayı, hem arılar hem de çevre lehine olduğu için yasakladığını aktaran Yılmaz, ormanların arıcılılara açılmasıyla kaliteli, sağlıklı ve rahat üretim alanlarının ortaya çıktığını ve rekolteye olumlu yansıma olduğunu belirtti.
Bahri Yılmaz, arıların bal verimine yağışların doğrudan etki ettiğine, kış aylarının ise bu yıl ülke genelinde kurak geçtiğine değinerek, şunları söyledi:
"Anadolu'ya kışın kar az yağdı ancak mayıs ayındaki yağmurlar çok güzel oldu, görünüm fevkalede güzel. Yağmurlar arıcılık açısından çok iyi oldu. Ot, yeşillik ve çiçek varsa arıcılık daha iyi oluyor. Bu yıl, 90 bin ton civarında bir üretimimiz olur, bu da Türkiye'nin bal ihtiyacını karşılar. İhraç edeceğimiz miktarı da sağlamış oluruz. Bunun yanı sıra ayçiçek ve pamuk balı üretimi var. Muğla'da, çam balı üretimi de iyi görünüyor."
Bal fiyatları
Bal fiyatlarına da değinen Yılmaz, "Fiyatlar, arıcının lehine olacak, artacak. Balın fiyatı her sene enflasyon oranında artar" dedi.
Süzme balda fiyatların çiçeğin durumuna göre değiştiğine dikkati çeken Yılmaz, "Bu yıl, 8 ile 12 lira aralığında olur. Bu arıcıdan toptan çıkış fiyatıdır. Petekli balda da üretici fiyatının 10-20 lira aralığında olması gönlümüzden geçiyor. Bu fiyat aralığı bize yetiyor. Üreticinin eline geçen para iyi olacak ki sürdürülebilir arıcılık olsun" ifadesini kullandı.
Bahri Yılmaz, bal fiyatlarının üretim miktarlarına göre ve özel olarak üretilen butik ballarda değişkenlik gösterebileceğini sözlerine ekledi.