|
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) yönetim kurulu başkanı Hidamet Asa, "2013 yılında 2 bin 700 ton zeytinyağı sattıklarını belirterek, "Türkiye'nin en büyük, dünyanın sayılı sofralık zeytin üreticilerinden olan Marmarabirlik, bundan sonraki süreçte zeytinyağı ile de anılan bir kuruluş haline gelecektir" dedi.
|
13.01.2014
413
|
Asa yaptığı açıklamada, Marmarabirlik'in zeytinde olduğu gibi, son üç yıldır gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sonucunda, zeytinyağında da iddia sahibi bir marka haline geldiğini söyledi.
Geçen yıl bölgede zeytin rekoltesindeki düşüşe karşılık, birliğin zeytinyağı satışlarında gözlemlenen artış ve belirli bir pazarın oluşmasını dikkate alarak, kampanya sürecinde yağlık zeytinin alım fiyatını 1,15 liradan 1,35 liraya çıkardıklarını anımsatan Asa, yağlık zeytin alım politikalarında yaptıkları değişiklik ve zeytinyağı konusundaki teknik çalışmalar sayesinde, önemli satış rakamları yakaladıklarına dikkati çekti.
Asa, "2013 yılında 2 bin 700 ton zeytinyağı sattık. Türkiye'nin en büyük, dünyanın sayılı sofralık zeytin üreticilerinden olan Marmarabirlik, bundan sonraki süreçte zeytinyağı ile de anılan bir kuruluş haline gelecektir. Zeytinyağı üretimini daha da artırmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Japonlar'dan zeytinyağına tam not
"Gemlik tipi" zeytinin dünyanın en kaliteli sofralık zeytinleri arasında kabul edildiğini, ancak bu zeytinden elde edilen zeytinyağının da son derece kaliteli olduğunu vurgulayan Asa, birliğin entegre tesislerinde üretilen ve farklı bir nefasete sahip olan zeytinyağlarının, tadımını yapan herkesin dikkatini çektiğini belirtti.
Edremit Körfezi'ne tadım ve alışveriş yapmak için gelen Japon turistlerin, bir süre önce Marmarabirlik'i de ziyaret ettiğini anlatan Asa, Japon turistlerin Güney Marmara'da üretilen "Gemlik tipi" zeytinden elde edilen zeytinyağının çok ayırt edici ve farklı tada sahip olduğunu söylediklerini bildirdi.
"Gemlik tipi zeytinden üretilen zeytinyağı her bakımdan birinci sıradadır" diyen Asa, bu kalitedeki zeytinyağının şimdiye kadar kadar yeterince sahiplenilmediğini, ancak bölgenin zeytinyağını artık herkesin tanıyacağını vurguladı.
"Dökme zeytinyağı temin etmiyoruz"
Marmarabirlik olarak üreticiden dökme zeytinyağı almadıklarına işaret eden Asa, şöyle konuştu:
"Kooperatifler kanalıyla üreticiden entegre tesislerimize gelen zeytinlerin, aynı gün içinde akşam saatlerine kadar mutlaka sıkımı yapılır. Zeytinin sıkılmasının bir sonraki güne asla kalmaması gerekir. Çünkü ürün bekledikçe, her gün hatta saat geçtikçe asit oranı yükselir ve damak tadı da değişir. Dalından koparılan zeytini zaman geçirmeden zeytinyağına dönüştürüyoruz. Biz, kesinlikle üreticiden dökme zeytinyağı temin etmiyoruz. Aldığımız zeytinleri işleyip, piyasaya sürüyoruz. İddialı konuşuyorum; Marmarabirlik, yakın gelecekte zeytinyağı konusunda Tariş'ten sonra gelen bir kuruluş olarak piyasada var olacak."