|
Mardin'de DEDAŞ'ın yaptığı son uygulama ile Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) Sulu Tarım Arazisi olarak kaydı bulunan üreticiler, 380 lira olarak otomatik olarak hesaplanan faturalara olan tepkilerini, ziyaret ettikleri Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile paylaştı.
|
4.06.2014
380
|
Çiftçiler, ziyaret sırasında vekillerin sorunun çözümü için ortak çalışması gerektiği çağrısı yaptı.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'na gelen, aralarında çok sayıda çiftçi ile 100'ü aşkın muhtarın da bulunduğu kalabalık grubu karşılayan Büyükşehir Belediye başkanı Ahmet Türk, Başkan Yardımcısı Februniye Akyol ile birlikte üreticilerin sorunlarını dinledi. Kendilerine gelen ÇKS faturalarının ödenmemesi halinde Tarım Bakanlığı'nın verdiği destek fonlarından kesileceğini beyan eden çiftçiler, BDP ve Ak Partili vekilleri kendilerine destek olmamakla suçladı. Bölge çiftçilerine ödenmesi gereken desteklemelerin henüz ödenmediğini dile getiren çiftçiler, ziyaret ettikleri Başkan Türk'ten, sorunlarının çözümü konusunda aracı olmasını istedi.
BDP VE AK PARTİLİ VEKİLLERİN ORTAK SORUNUDUR
Çiftçiler adına konuşan Mahsum Ertaş, sayaçların okutulması yada kuyulardaki trafolara göre çözüm için makul fiyatlarla elektrik borçlarının yapılandırılması talebinde bulundu. DEDAŞ'ın yüksek meblağlı faturalarla kendilerini zora soktuğunu savunan Ertaş, "Bizlere gönderilen ÇKS faturalarının herhangi bir yasal dayanağı yok. Bizler bugün bu işi ciddiye alarak bir araya geldik. Daha önce de çeşitli oda başkanları, mülki amirler ve yetkililerle görüşerek çözüm için destek istedik. Ancak biz biliyoruz ki, bizim haklılığımızı savunacak siyasetçilere ihtiyacımız var. Siyasetçilerimiz bu soruna çözüm bulmalıdır. Bu sorun BDP'lilerin de, AKP'lilerin de ortak sorunudur. Milletvekillerinin bu sorunu meclis gündemine taşımasını istiyoruz. Taşımak da yetmez biz çözüm istiyoruz" dedi.
KUSURA BAKMASINLAR AMA BİZ AYAKLANACAĞIZ
Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Yaylım Köyü Muhtarı Ahmet Songur da, çiftçilere ikinci bir faturanın kesildiğini dile getirerek, "DEDAŞ'a gidiyorsun, 'borcunuz yok' diyor. Ama Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden bir makbuz göndererek, 'sizin borcunuz şu kadar' diyorlar. Her bir çiftçiye eski parayla 100 milyar, 150 milyar borç göndermişler. Bu bir kanunsuzluktur, adaletsizliktir. Güneydoğu'dan seçilen milletvekilleri biran önce bu haksızlığa el atmazlarsa bir daha buraya gelmesinler. Eğer gelirlerse onları linç edeceğiz, onları boykot edeceğiz. Eğer benim sıkıntılarım ile ilgilenmezse, bölgede işi yok demektir. Başbakan bu adaletsizliği duysun, Cumhurbaşkanı bunu önlesin. Kusura bakmasınlar ama biz ayaklanacağız, bunun geri dönüşü yok. Doğu ve Güneydoğu'yu bir şirkete feda etmişler. Bir adam için, bir baron için, binlerce çiftçi şuan cezalandırılıyor" diye konuştu.
BİZİ KİTLESEL EYLEM YAPMAYA ZORLUYORLAR
Milletvekillerinin duyarsızlığından yakınan Haznedar Köyü Muhtarı Tarık Aydın ise, "2 yıldır DEDAŞ ile olan bu sorunumuzu hiç bir vekil mecliste dile getirmedi. Bir önerge bile vermiyorlar. Bizler burada büyük mağduriyetler yaşıyoruz. Hem kuyu başına, hem de dönüm başına bizden elektrik parası alıyorlar. Şimdi 100 dönüm arazi başına ben 49 bin Lirayı nereden bulayım. Şimdi biz kitlesel eylemler yapmak istemiyoruz, ama bizi mecbur bırakıyorlar. Sayın Başbakan, Tarım Bakanı ve Enerji Bakanı bize sahip çıkmaları gerekir" diye konuştu.
Muhtarlar ve çiftçileri dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, aldığı notları ilgililere ileteceğini ve bu konuda bölge çiftçilerine gereken desteği vereceklerini söyledi.