|
Devlet Su İşleri (DSİ) 22'nci Şube Müdürü Yakup Gülay, Manisa'da yağışların az olması nedeniyle barajların doluluk oranının düştüğünü söyledi.
|
8.01.2014
517
|
Gülay, 4 aylık süre içinde yağış dümemesi halinde bu yılı atlatabileceklerini ancak gelecek yıla su kalmayacağını kaydetti.
Manisa'daki barajların doluluk oranı hakkında bilgi veren DSİ 22'nci Şube Müdürü Yakup Gülay, su sıkıntısı çekildiğini vurguladı. Yağış azlığı nedeniyle barajlardaki su düzeyinin düştüğünü belirten Gülay, tarımsal sulamada büyük bir sıkıntı çekilebileceğini dile getirdi. Manisa'da 100 bin hektar tarım arazisinin sulandığını hatırlatan Gülay, kentte yıllık su tüketiminin 400 milyon metreküp olduğunu aktardı.
KRİTİK ORAN
Barajlardaki mevcut doluluk oranlarıyla bu yılın atlatılabileceğini ancak gelecek yıl büyük sıkıntı yaşanacağını savunan Şube Müdürü Gülay, şöyle konuştu:
"Demirköprü Barajı'nın su oranı; yüzde 61, Gölmarmara Barajı'nın; yüzde 67, Avşar Barajı'nın; yüzde 46, Buldan Barajı'nın; yüzde 51, Gördes Barajı'nın su oranı ise yüzde 26.5. Gördes Barajı'ndan İzmir'e içme suyu sağlanması nedeniyle buradaki doluluk oranı daha az. Ocak ayına kadar yağış düşmedi. Geçen yıl sulama sezonunda bıraktığımız suyun üzerine su gelmedi. Demirköprü ve Gölmarmara Barajı ile bu yılı atlatırız. Ama gelecek yıl 1 gram su kalmaz. Şu anda önümüzdeki yıl için su imkanları kısıtlı. Ölçülü bir şekilde vermemiz gerekiyor."
"SU BİLİNÇSİZ KULLANILABİLİYOR"
Demirköprü ve Gölmarmara Barajı'ndan gelen suyun, salma sulamada kullanıldığına değinen Gülay, "Bu yöntemle su bilinçsizce kullanılabiliyor. Suyu daha verimli kullanmak için Alaşehir ve Sarıgöl'de sistemi yer altına almaya başladık" diye konuştu.
ÇİFTÇİLERE ÇAĞRI
Çiftçilere suyu dikkatli kullanmaları için çağrıda bulunan Gülay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Damlama sulama sistemine bir an önce dönmek,s u olduğu zaman dikkatli kullanmak gerekiyor. Manisa, yeteri kadar yağış almadı. Önümüzdeki 4 ayda yağış olursa kurtarırız. Ama yeteri kadar yağış olmazsa 2015 yılında sıkıntı yaşarız. Manisa'da 52 gölet yapılacak. Şu anda 6'sının inşaatı bitti, 17'sinin inşaatı devam ediyor. Kalan göletlerin yapımının 2015 yılı sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Göletlerin yapımının bitmesiyle Manisa Ovası daha verimli hale gelecek ve çiftçi daha iyi imkanlara kavuşacak. 2013 yılında Manisa için 110 milyon yatırım yaptık."