9. Etap sözleşmelerinin imzalanması nedeniyle yatırımcılarla bir araya gelen Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında gerçekleştirilen Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların, Manisa’nın tarım potansiyelini artıracağını belirterek, 36 proje sahibinin Manisa’da yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi.
Çebi, 2015 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ çerçevesinde yapılan başvuruların 36 tanesinin bakanlık tarafından yatırıma uygun görüldüğünü belirterek, “İlimizde 2006 yılından bu yana uygulanmakta olan yatırım programları çerçevesinde, 2014 yılı itibariyle 8 etap halinde 165 proje gerçekleştirdik. Bu projelerin toplam tutarı 73 milyon 438 bin TL olup, vermiş olduğumuz hibe tutarı ise 37 milyon 577 bin TL’dir. Bu kapsamda 165 projede bin 863 vatandaşımıza sürekli istihdam sağladık. Bunun yanında zaman zaman mevsimsel olarak çalışan 500’den fazla kişiyle birlikte yıl içerisinde yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi.
2015 yılında yapılacak olan 36 projenin toplam yatırım tutarının 31 milyon 116 bin olduğunu ve bunun 15 milyon 248 bininin yapılan sözleşmelerle hibe kapsamında yatırımcılara verileceğini vurgulayan Çebi, “36 proje sahibi, bütün iş ve işlemlerini tamamlayıp bizimle sözleşme imzalarsa hibe desteğinden yararlanacaktır” diye konuştu.
Yapılan yatırımların yüzde 50’sine devlet tarafından hibe desteği verildiğini fakat yatırımların yine proje sahiplerine ait olduğunu ifade eden Çebi, programın amacına da değindi.
Çebi, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan bu program kapsamında, doğal kaynaklar ve çevrenin korunması dikkate alınarak kırsal alanda gelir düzeyinin artırılması, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenerek tarımsal pazarlama altyapısının hazırlanması, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir sermaye birikimi ve kapasitenin oluşturulması temel amacımızdır. Bu amaç doğrultusunda zaten şu ana kadar 165 projeyi tamamladık. Bu projeler ilimize çok büyük katkı sağlamıştır.
Önümüzdeki yıllarda da bu destek artarak devam edecektir. Bu yıl da yapacağımız 36 proje ile beraber altyapımızı daha da güçlendirmiş olacağız. Manisa ilinde üretilen ürünlerin birçoğu yurtdışına ihraç ediliyor. Bunun da altyapısını ilimizdeki yatırımcılarımız oluşturuyor. Ürettiğimiz ürünü işleyemez, depolayamaz ve pazarlayamazsak hiçbir anlamı yok. Biz de bu kapsamda destek verdiğimiz için bu yatırımların önünü açmış oluyoruz. Bu sayede üretilen ürünler gıda güvenilirliğine uygun ve kaliteli bir şekilde işleniyor, paketleniyor, depolanıyor ve pazara sunulmuş oluyor” şeklinde konuştu.
Yapılan girişimlerden dolayı yatırımcılara ayrı ayrı teşekkür eden Çebi, “2015 yılında yapılacak olan yatırımların hayırlara vesile olmasını diliyor, yapılan tüm bu işlerden dolayı yatırımcılarımızı tebrik ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından proje sahipleriyle 2015 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında 9. Etap sözleşmeleri imzalandı.