|
Türkiye'nin narenciye ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Antalya'da portakal ve turunçların (aşısız portakal cinsi) kabuklarını soyup eşsiz bir reçele dönüştürüyor.
|
19.12.2013
537
|
Samanyolu Televiyonu'nun Anadolu hikayelerini ekrana taşıyan Maceracı programının yapımcısı Mustafa Gözüm ile sunucusu Murat Yeni, Manavgat'ın Milli Egemenlik Mahallesi hanımlarının turunç ve patlıcan reçeli yapımı hakkında bilgi aldı. Manavgatlı hanımlar, turunç ve portakal kabuklarının nasıl soyulduğu ve soyulan kabukların ipe dizilerek kaç saat sıcak suda kalması gerektiği hakkında Maceracı Murat Yeni'ye bilgi verdi.
Manavgatlı Cahide Cırık, Türkan Yıldız, Safinaz Tunç ve Hatice Çakır imece usulü turunç ve portakal soyumu ve reçel yapımı hakkında bilgi verip, uygulamalı olarak da gösterdi. Manavgat'ta narenciye üretimine bağlı hanımların kendi reçellerini evlerinde kendilerinin hazırladığını belirten ev hanımı Türkan Yıldız, mahalle arkadaşları Cahide Cırık, Safinaz Tunç, Gülşen Arı, Hatice Çakır ve Emine Kepez'le birlikte turunç ve portakal reçelini imece usulü hazırladıklarını kaydetti. Yıldız, "Turunç reçeli yapmayı annelerimizden uygulamalı bir şekilde öğrendik. Şimdi de çocuklarımıza öğretiyoruz. Kendi reçelimizi kendimiz yapıyoruz. El yapımı reçellerin tadı her zaman farklı olur. Turunç reçelinin kendine has özel tadı var." diye konuştu.
Antalya'nın narenciye zengini bir şehir olduğunu belirten Murat Yeni, Antalya bölgesinde kendi evinin bahçesinde yetişen portakal ve turunç kabuklarının eli öpülesi anneler tarafından reçete dönüştürülmesinin heyecan verici olduğunu söyledi. Portakalın içinin C vitamini ve dış kabuğunun da hünerli anneler tarafından reçel yapılmasını Manavgat'ta görünce şaşırdığını belirten Yeni, "Annelerin imece usulu reçel yapmaları beni çocukluğuma götürdü ve duygulandırdı. El yapımı reçellerin tadı gerçekten harika. En önemlisi de bir araya gelerek yardımlaşma var. Bu yardımlaşmadan da güzel bir tat çıkıyor.Annelerin hünerli elleriyle çocukları ve ikram için yaptığı reçelleri Anadolu'ya göstermek için Manavgat'a geldik." ifadelerini kullandı.
Milli Egemenlik Mahallesi Muhtarı Aydın Şirin ve mahalle cami imam hatibi Mehmet Arslan, mahallerini ziyaret eden Maceracı ekibi adına Yeni'ye teşekkür etti.
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre ilçede 17 bin 850 dekar alanda yıllık 16 bin 890 ton narenciye üretimi yapılıyor.