|
Malatya'dan Rusya, Belarus, İtalya, İspanya ve Azerbaycan'a pekmez ihraç ediliyor. İhraç edilen pekmezlerden er tercih edileni ise keçi boynuzu pekmezi.
|
14.01.2014
555
|
İşletme sahibi Tahsin Öner, insanların doğal ürünlere ve meyvelere olan ilgisinden yola çıkarak 2005 yılında araştırma yaptıklarını, bu kapsamda pekmez üretimine başladıklarını söyledi. Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde 5 bin 500 metrekare kapalı alana sahip Öner, 36 kişiyi istihdam ettikleri fabrikalarında 6-7 çeşit pekmez ürettiklerini dile getirerek, "Dut pekmezinin meyvesinin tamamını Malatya'dan karşılıyoruz. Üzüm pekmezinin meyvesini Adıyaman, Kahta ve Malatya'dan tedarik ediyoruz. Keçiboynuzu pekmezi üretiyoruz. Bu, harnup pekmezi olarak geçiyor. Keçiboynuzunu Mersin'den başlayıp Antalya yöresine kadar olan bölgeden tedarik ediyoruz. Hurma pekmezi ve andız pekmezi de üretiyoruz" diye konuştu.
Pekmezi, yurt dışında tanınan bir ürün haline getirmek için çaba sarf ettiklerini ifade eden Öner, bunun için ihracat sorumlusu çalışanlarının görüşmeler yaptığını söyledi. İhracatlarının büyük bölümünün Rusya ve Azerbaycan'a olduğunu kaydeden Öner, Güney Kore ve Hindistan'a çok sayıda pekmez numunesi gönderdiklerini, ihracat için görüşmelerinin devam ettiğini belirtti. Yılda 350 ton pekmez ihraç ettiklerini aktaran Öner, ayrıca İtalya'ya 3 yıldır keçiboynuzu çekirdeği gönderdikleri bilgisini aktardı.
Şirketin ihracat sorumlusu Şule Yakıcı ise, en çok keçiboynuzu pekmezi ihraç ettiklerini belirterek, "İhracata yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Hâlihazırda ihracat yaptığımız ülkeler Rusya, Belarus, İtalya, İspanya ve Azerbaycan'dır. Yakın zamanda Almanya'ya sevkiyatımız olacak. Almanya'da sektörün en iyi firmalarından biriyle anlaşma yaptık" ifadelerini kullandı.