|
Batman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce anız yakılmasına karşı alınan mısır anızı sap parçalama makinesi denemesi başarılı geçti.
|
24.09.2014
642
|
İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batmanda 25 bin dekar alanda ekimi yapılan mısırın, hasattan sonra saplarının yakılması nedeniyle topraktaki yararlı organik maddelerin öldüğünü söyledi.
Kiyas;" Tarlada kalan mısır sapı anızı yakmadan, sap parçalama makinası ile ezerek toprağa organik gübre olarak bırakılabilir. Hasat sonrası tarlalarda kalan anızın yakılması nedeniyle Batman duman ve is altında kalıyor. Halkımızın sağlığı bundan olumsuz bir şekilde etkileniyor. Topraktaki mikroorganizmaların büyük bölümünü yakarak, toprağımızın çoraklaşmasına sebebiyet veriyoruz. Topraklarımızda 30-40 yıl önceki mikroorganizma miktarı yüzde 2-3 seviyelerindeyken, bugünkü analiz sonuçlarına göre organik madde miktarı 0.8-1'lere kadar düştüğünü görmek bizi çok üzüyor.
Bu durum, sürdürülebilir bir tarım politikası için gelecekte bize çok büyük sıkıntılar yaşatacaktır. Özellikle hububat hasadında büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalmaktayız.
Önceleri teknoloji fazla gelişmediği için anız yakılarak bu iş çözülmeye çalışılıyordu. Ancak anızların yakılmasının toprak ve çevreye zararı var. Şimdi ise teknoloji eskilere göre çok ilerledi ve bunun nimetlerinden her çiftçimiz faydalanmalıdır. Çiftçimiz kendini düşündüğü kadar Batman halkını da düşünmelidir. Batman halkını dumana boğmamalıdır.
Bunun önüne geçmek için kontrollerimizi artıracağız ve anız yakmanın engellenmesi için her tedbiri alacağız. Çiftçilerimizin konuda daha dikkatli olmalarını istirham ediyoruz.
Anızı yakan çiftçilerimiz olursa onlara da; % 50'si devlet tarafından ödenen sap parçalama makinesi almalarını ve hasattan hemen sonra bu makineyi kullanmalarını, anızı parçalayarak tarlalarında organik madde olarak bırakmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.