|
Kütahya'da hububat hasat mevsimi törenle başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Tarımsal Yayım Hizmetlerinin Desteklenmesi Projesi kapsamında 'Hububatta Hasat Bayramı ve Tarla Günü' etkinliği törenleri, Vali Şerif Yılmaz'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
|
23.07.2014
545
|
Kızılcakaya köyündeki törende konuşan Vali Şerif Yılmaz, üreticinin makine ekipmanlarının bir çoğunu devletin yüzde 50'ye varan hibe desteği verdiğini anımsattı.
Buğdayın stratejik bir ürün olduğunu dile getiren Vali Yılmaz,"Avrupa Birliğine uyum süreci içerisinde en fazla rekabet etmemiz gereken alanlardan bir tanesi de tarımdır. Bu nedenle çiftçilerimizin,üreticilerimizin birim alanda daha yüksek gelir elde etmesini temin edecek çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu güne kadar Kırsal Kalkınma ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımızın vermiş olduğu hibe ve destekleri değişik toplantılarda gündeme getirdik. Biz devlet olarak çiftçilerimizin yanında olduğumuzu, hibe ve desteklerde azami seviyede istifade edilmesi gerektiğini söyledik ve bunla ilgili İlimizde sadece tarım alanında, 2013 yılında 50 milyon TL'yi geçen bir rakam da hibe ve destek verildi. Son on yıla baktığımızda 450 milyon TL civarındadır. Çiftçimizin kullandığı makine ekipmanların büyük bir kısmını devlet olarak alıp yüzde 50 den fazlasını hibe etmek suretiyle çiftçilerimize kazandırıyoruz. bunun yanında da ürün çeşitlerinin de kaliteli olması gerekiyor, tohum desteği ile ilgilide yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Hem bitkisel üretimde, hem hayvansal üretimde desteklerimizi vermeye çalışıyoruz, desteklerimiz bundan sonrada devam edecek. Bu şu açıdan önemli, hala geleneksel üretim yapmaya devam edersek çiftçimiz para kazanamaz. Hem teknolojiyi kullanıp hemde bugün için toprağın analizinde o toprakta yetişecek olan ürüne varıncaya kadar bilimsel manada bunu değerlendirip kullandığımız zaman inanıyorum ki hava şartları iyi olduğu sürece en üst seviyede çiftçilerimiz kazanmaya devam edecekler. Buğday bizim açımızdan stratejik bir üründür. Artı buğdayın kalitesini yükseltmek için de çalışmalar yapmamız gerekiyor. Çünkü bizim zaman zaman belki basın ve medya vasıtasıyla gündeme geliyor. Bunu farklı siyasi amaçlarla da kullanılıyor. Türkiye'de bu kadar buğday üretimi varken buğday ithal ediyoruz. Bu yanlış anlaşılmasın birisinin menfaati içinde değil. Yeteri kadar ekmeklik buğday Türkiye'de üretemiyoruz.
Ürettiğimiz buğdayların büyük bir kısmı yine oranları ve rakamsal dökersek tam söylemeyeceğim ama büyük bir kısmını biz yemlik olarak kullanıyoruz. Bizim dışarıdan getirdiğimiz ithal ettiğimiz buğdayları ekmeklik buğday olarak kullanıyoruz. O nedenle buğdayın kalitesini yükseltmemiz gerekiyor, çünkü bizim açımızdan da baktığımızda kısa süre içerisinde aynı alanlarda devamlı buğday ekiyoruz ve bu hem verimi düşürüyor, hem kaliteyi düşürüyor. Ondan sonra da istediğimiz geliri elde edemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce düzenlenen 'Tarımsal Yayım Hizmetlerinin Desteklenmesi Projesi' katılımlarından dolayı İhsan Doğan'a katılım belgesi Vali Şerif Yılmaz tarafından verildi.
Hasat Bayramı ve Tarla Günü etkinlikleri programının devamında Kızılcakaya köyünde İhsan Doğan'a ait buğday tarlasında dua edilerek, biçer döver makinası ile tarladan ilk hasat elde edildi.