|
Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Satıcı, il genelinde 141 bin 163 büyükbaş hayvanın şap hastalığına karşı aşılandığını söyledi.
|
6.12.2012
748
|
Satıcı, şap hastalığının hayvancılığa verdiği zararı ve ekonomik kayıpları önlemek için ilk ve sonbahar olmak üzere yılda 2 kez düzenli olarak koruyucu aşılar yapıldığını bildirdi.
Sonbahar şap aşılama kampanyasanın sona erdiğini ifade eden Müdür Satıcı, "İlimizde sık sık hayvan pazarının kapanmasına sebep olan Şap hastalığına karşı 17 Eylül 2012 tarihinde başlayan sonbahar dönemi aşılama kampanyasının sona erdi. Bu kapsamda İlimiz genelinde 141 bin 163 büyükbaş hayvan kampanya döneminde aşılanmıştır. İlkbahar döneminde şap aşısısın tedarikinde yaşanan problemler nedeni ile kampanya tarzında aşılama yapılamamış, fakat hastalık çıkan bölgelerde ve çevrelerinde 90 bin 610 büyükbaş, 23 bin 968 küçükbaş hayvana şap aşısı uygulanmıştır.
Şap hastalığı bulaşıcı viral bir hastalık olup, ağızda, memede ve tırnakta yaralar oluşturmakta, süt ve et veriminde kayıplar, gebe hayvanlarda yavru atma ve genç hayvanlarda ölümler meydana getirmektedir. Ayrıca hayvan pazarlarının kapatılması ve hayvan hareketlerinin kısıtlanması gibi bir takım problemlere yol açan hastalık, ülkemiz hayvancılığının en önemli problemlerinden birisidir.Şap hastalığıyla mücadelenin başarılı olabilmesi için hasta hayvanların solunum, salgı ve atıklarında yüksek düzeyde bulunan virüsün yayılmasının önlenmesi gerekmektedir.
Aşılamanın yanında önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Hastalık çıkan işletmelerin ve köy çeşmelerinin dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Yetiştiricilerimizin mağdur olmamaları için büyükbaş hayvanlarını aşılatmaları, işletmelerindeki her türlü hayvan hareketini 7 gün içerisinde İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri, şap hastalığının olduğu bilinen bölgelere giriş-çıkış yapmamaları, hayvan pazarından aldıkları hayvanları şap hastalığı yönünden kontrol etmeleri, belgesiz ve küpesiz hayvanları satın almamaları büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.