|
Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) fiyat indeksinde, dünyada son bir yılda buğday fiyatlarının yüzde 3, genel olarak hububat ve yağlı tohumların fiyatının ise yüzde 9 gerilediği belirlendi.
|
5.07.2014
575
|
Okan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu yaptığı açıklamada, konseyin haziran ayına ilişkin raporuna göre, piyasalardaki bazı belirsizliklere rağmen arzlarda giderek artan rahat görünümün, küresel hububat ihracat fiyatlarında baskı oluşturduğunun belirtildiğini söyledi.
Boyacıoğlu, buğday, mısır, arpa, sorgum, pirinç, soya fasulyesi ve kanolayı içeren 7 önemli emtianın uluslararası fiyat hareketlerinin ticaret ağırlıklı bir ölçümü olarak yorumlanan Hububat ve Yağlı Tohumlar İndeksinin, bir önceki aya göre haziranda gerilediğini anlattı.
Bu indekse göre düşüşün, küresel hububat ve yağlı tohum fiyatlarının son bir ayda yüzde 4, bir senede yüzde 9 gerilediği anlamına geldiğini ifade eden Boyacıoğlu, buğday alt indeksi dikkate alındığında ise küresel buğday fiyatlarının yıllık yüzde 3 azaldığının görülebildiğini aktardı.
Boyacıoğlu, bu ay başından gelecek yıl haziran sonuna kadar bir senelik periyotta dünya buğday üretiminin, geçen sezondan 11 milyon ton azalıp 699 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiğine değinerek, şöyle devam etti:
"Rusya, Ukrayna, Kanada, ABD, Fas ve Avustralya için yıldan yılla daha düşük rekolteler öngörülürken toplam üretimindeki bu azalmanın Avrupa Birliği, Kazakistan, Güney Amerika, Çin ve Hindistan'da beklenen artışlarla kısmen dengelenebileceği not ediliyor. IGC'nin raporunda, küresel buğday hasat alanının 2014-2015'te yüzde 2 yükselmeyle yaklaşık 223,8 milyon hektara ulaşacağı öngörülürken verimlerin 2013-2014 sezonunun rekor düzeyleriyle uyumlu olmasının düşük bir ihtimal olduğu ifade ediliyor."
Üretimdeki azalmaya karşı tüketimde 7 milyon tonluk artışla 697 milyon tona ulaşılmasının beklendiğini vurgulayan Boyacıoğlu, insan gıdası için doğrudan kullanımın, dünya buğday talebindeki yıllık artışın çoğunu yönlendirmeye devam edeceğini söyledi.
Boyacıoğlu, dünya dönem sonu buğday stoklarının, 2014-2015 döneminde geçen sezondan 2 milyon ton yüksek olup 194 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini dile getirerek, "Konsey hemen hemen dengede olan arz ve talep ile dünya buğday stoklarının 2014-2015 sonunda az bir değişme göstermesinin öngörüldüğünü belirtiyor" diye konuştu.
Türkiye tahminleri
IGC'nin, Türkiye'nin 2014-2015 dönemi buğday üretiminin, geçen sezondan 2 milyon ton azalarak 16 milyon ton civarında olacağını tahmin ettiğini belirten Boyacıoğlu, şunları kaydetti:
"ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisine göre ise Türkiye'nin buğday üretimi, 15 milyon ton düzeyinde olacak. Bakanlık, geçen sezon 17 milyon 750 bin ton civarında gerçekleştiği belirtilen Türkiye buğday tüketiminin de 17 milyon 300 bin tona gerileyeceğini tahmin ediyor. Bakanlık ayrıca Türkiye'nin buğday, un ve ürünleri ihracatının 4,2 milyon tondan 5,5 milyon tona çıkmasını bekliyor. İthalatın ise 4,3 milyon tondan 3,2 milyon tona gerileyeceği öngörülüyor."