Büyükbaş hayvan sayısı bakımından Türkiye'de ilk sırada yer alan Erzurum'daki besiciler, ülkenin kurbanlık hayvan ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamayı hedefliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bol kazançlı bir dönem olmasını temenni ederek, Kurban bayramlarının özellikle hayvancılık sektöründe besicilerin yüzünün güldüreceğini söyledi.
Yıl boyunca besicilik yapan üreticilerin Erzurum'da olduğu gibi farklı illerde de kurbanlık sattığını anlatan Erdurmuş, "Çok yoğun olduğumuz bir dönem. Sevklerimiz başladı. Geçen yıl şehrimizden hem Kurban bayramı hem de diğer sevk dönemlerinde yaklaşık 170 bin büyükbaş, 212 bin küçükbaş hayvan diğer kentlere sevk edildi. Bu ilimiz ekonomisi için çok büyük bir kazanç" dedi.
Kurbanlıkların rutin sevklerinin devam ettiğini vurgulayan Erdurmuş, "Bu yıl 70 bin büyükbaş, 50 bin de küçükbaş hayvan sevk edilmiş durumda ancak Erzurum'da en hızlı sevkler Kurban Bayramı döneminde oluyor" ifadelerini kullandı.
"Hayvan varlığı bakımından Türkiye'de en baştayız"
Erdurmuş, "Geçen yıl Erzurum'dan sadece Kurban Bayramı için 62 bin büyükbaş, 57 bin de küçükbaş hayvan sevk edilmişti. Bu yıl ise 90 bin büyükbaş, 82 bin civarında da küçükbaş hayvan kurbanlık için beslendi. Kurbanda, besicimiz bir yıllık emeklerinin karşılığını alacak. Bu kurbanlıkların batı illerine sevkiyatına başlandı. İnşallah beslenen bu hayvanlar Kurban Bayramı dolayısıyla tüm Türkiye geneline dağılacak. Vatandaşın büyük bir bölümünün kurbanlık ihtiyacı karşılanacak" diye konuştu.
Bugün itibarıyla Erzurum'da 650 bin büyükbaş, 610 bin de küçükbaş hayvanın olduğunu anlatan Erdurmuş, şöyle devam etti :
"Hayvan sayılarımız dönemsel olarak artmakta veya azalmakta. Özellikle küçükbaş hayvan varlığımız bahar döneminde 900 bin civarına çıkmakta. Eylül ayı itibarıyla anaç koyun varlığına ulaşıyor. Büyükbaş hayvan varlığı için de aynı durum söz konusu. Hayvan varlığı bakımından Türkiye'de en baştayız ancak bunu sadece sayı olarak değil, verimlilik olarak da değerlendirmek gerekiyor. Et ve süt veriminde de iyi noktadayız ."
Erdurmuş, "Bölgenin en önemli özelliği mera hayvancılığı. Kapalı ortamda besleme süresi kısa. 7-8 ay dağlarda, güzel çiçeklerden otlayarak besleniyor. Bölgemizdeki kurbanlıkların kesinlikle etinde bir lezzet farkı var. Kapalı ortamda besleme burada çok az. Zaten buradaki meralarda beslenen hayvanlar batı illerine sevk ediliyor. Doğal beslenmeye bağlı olarak da eti daha lezzetli" dedi.
Trakya bölgesine de hayvan sevk edilecek
Hem hayvan alanların hem de satanların uyması gereken kurallar olduğunu hatırlatan Erdurmuş, şunları kaydetti :
"Öncellikle il dışına hayvan sevk edecek üreticilerimiz, il içerisindeki hareketler bakanlığımızın sağladığı kolaylıkla sadece hayvan pasaportu olan besicilerimiz il içerisinde herhangi bir belgeye ihtiyaç duymadan, sadece pasaportla hareket ettirebilirler. İl dışına gidecek olanlar da elindeki pasaportu, bağlı olduğu il ya da ilçe müdürlükleri kanalıyla veteriner sağlık raporuna çevirme mecburiyeti var. Veteriner sağlık raporu almak mecburiyetiyle de Türkiye'nin istenilen vilayetine gitme imkanına sahipler. Yine sevk edilecek hayvanlarda, bizim önem verdiğimiz kulak küpesi kesinlik olması gerekiyor ."
Trakya bölgesiyle ilgili uygulamaya da değinen Erdurmuş, "Trakya bölgesiyle ilgili uzun yıllardır devam eden bir uygulamamız var. Bakanlığımız ve Avrupa Birliği tarafından ağırlık statüsü kabul edilmiş bir bölge. Oraya geçişlerde biraz farklılık var, Anadolu'daki diğer vilayetlere göre. Zaten çalışmalarımızı yaptık, inşallah Erzurum'dan da o şartları sağlayan üreticilerimiz Trakya bölgesi için bizden rapor alacaklar" şeklinde konuştu.
Erzurum'da salgın hayvan hastalığının olmadığını vurgulayan Erdurmuş, salgın hastalıklarının olmamasının hayvan sevklerinde üreticilere herhangi bir engel çıkmayacağı anlamına geldiğini ifade etti.