Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından düzenlenen Doğal Afet Değerlendirme Toplantıları’nın ikincisi Malatya, Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Adana, Hatay ve Kilis ziraat odaları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı konuşmada, kamuoyuna ve bakanlık yetkililerine anlatmak, sorunlara çözüm yolları aramak ve bulmak amacıyla organize ettikleri toplantıların ilkini 12 Mayıs'ta Ordu'da düzenlediklerini, ikincisini Dünya Çiftçiler Günü’nde Malatya’da, sonuncusunu ise 16 Mayıs'ta ise Konya'da gerçekleştireceklerini bildirdi.
Tarımda bu üretim döneminin iyi başlamadığını, ekim ayından itibaren bazı bölgelerde şiddetli kuraklık yaşandığını belirten Bayraktar, "Geçen yıl eylül ayından sonra ekim, kasım ve aralık ayı kurak geçti. Mart ayından sonra bir miktar yağış aldık. Fakat nisan ayında yağış beklerken nisan ayı yağış ortalaması bir önceki yıla göre yüzde 27,5 düştü. Kuraklık sonrasında mart ayı sonunda ülkenin büyük bölümünde yaşanan don, üretici için büyük sıkıntı yarattı. Ocak ve şubatta hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ise meyve ağaçlarının erken çiçek açmasına neden oldu. Başta fındık, kayısı, elma, ceviz olmak üzere meyve ağaçları don olayından çok kötü etkilendi.” dedi.
“Tarım, üstü açık bir fabrika gibi doğa koşullarına çok açık” diyen Bayraktar, “Durum böyle olunca başta hububat olmak üzere kayısı, ay çiçeğinde ve bazı ürünlerde sıkıntı yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı. Tarımdaki bu olumsuz gelişmelerin akabinde ‘ithal ürün’ çağrılarına tepki gösteren Bayraktar, bunları yanlış bulduğunu anlattı.
Malatya'nın, dünya kuru kayısı ticaretinin yüzde 75'ini karşıladığını ve Türkiye'nin kuru kayısı ihracatında yüzde 90 paya sahip olduğunu anlatan Bayraktar, şöyle devam etti: "Bu yıl kayısı bahçelerinde görülen don nedeniyle yüzde 100'e varan kayıplar var. Don afeti nedeniyle geçen yıl 314,1 milyon dolarlık kuru kayısı, 42,5 milyon dolarlık taze kayısı ihracat geliri elde eden Türkiye ekonomisi de önemli bir kayba uğrayacak. Adıyaman ve Gaziantep'te Antep fıstıklarında sorun var. Önemli bir ceviz üreticisi Kahramanmaraş don felaketinden kötü etkiledi.”
AFET KANUNU İHTİYACA CEVAP VERMİYOR
Doğal afetlerle ilgili uygulamaları düzenleyen 2090 sayılı kanunun, ihtiyaçları karşılamadığı için değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “2090 sayılı kanun tüm mal varlığının yüzde 40’ının zarar görmesi halinde üreticilere bir yardımı öngörüyor, tüm mal varlığı dendiğinde evi, ahırı, tüm gayrimenkulü giriyor. 2090 sayılı kanunun değiştirilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.
Zirai donun ardından tespit çalışmalarının devam ettiğini ve komisyonların çalışmalarının bir an önce sonuçlanmasını beklediğini ifade eden Bayraktar, "Yapacağımız toplantıda çıkan sonuç ve oda başkanlarından gelen raporları ilgili yerlere sunacağız. Bu raporları önce sayın Başbakan'a ve ilgili bakanlıklara, bu bakanlığın başında Maliye Bakanlığı geliyor, daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geliyor, bu raporları sunacağız. Çiftçimizle alakalı yardım talebinde bulunacağız.” ifadelerini kullandı.
Verimli tarım arazilerinin tarıma açılmamasını isteyen Bayraktar, “Topraklar üzerine yapılan her yapılaşma bu fabrikaları kapatmak demektir, gelecek nesillerin istikbaliyle oynamak demektir.” dedi.
VALİ ŞAHİN: KREDİ BORÇLARI YAPILANDIRILDI
Vali Vasip Şahin ise Malatya’nın en önemli gelir kaynağının tarım sektörü olduğunu belirtti. Malatya’da olduğu gibi Türkiye çapında bir don hadisesi yaşandığını anımsatan Şahin, “Ülkemizin bu zararları karşılaması noktasında bir karar vermesi gerekiyor. Tüm çiftçilerimizi nasıl destekleriz diye, tüm Türkiye’de olunca bunun maddi külfeti de arttı. Dolayısıyla hükümetimiz ne yapabilir noktasında bir tedbir olarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının yapılandırılması ve ertelenmesi noktasında tedbir aldı.“ ifadelerini kullandı. Şahin, don olayıyla ilgili hasar tespit çalışmasını kısa sürede hazırlayarak yetkili mercilere ulaştıracaklarını kaydetti.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, don afetinden en fazla etkilenen ilin Malatya olduğunu bildirdi. Kayısı ağaçlarının yüzde 95 oranında zarar gördüğünü söyleyen Çakır, “Malatya ekonomisini direk etkileyecek bir tablo. Kayısı yaz aylarında çevre illeri için büyük bir istihdam oluşturuyordu. 1 milyar lira gibi bir rakamın Malatya’nın ticari döngüsünde yok olması anlamına geliyor.” diye konuştu.