Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Sivas'ta, kuraklık nedeniyle buğday rekoltesinde yüzde 25'lere varan kayba rağmen ürünün kalitesinin geçen yıllara oranla iyi olması ve alım fiyatlarındaki artış, çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas'ın nüfusunun yüzde 38'inin köylerde yaşadığını, sadece merkez ve merkeze bağlı köylerde 18 bin çiftçinin odalarına kayıtlı olduğunu, ilçelerdeki ziraat odalarına da on binlerce kayıtlı çiftçi bulunduğunu belirtti.
Tarımsal üretime önemli katkı sağlayan Sivas'ın hububat ekim alanı bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada geldiğini ifade eden Çetindağ, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi hububat ürünlerinin rekoltesinde ilk 5 ila 10 arasında yer aldıklarını söyledi.
Hububat ekim alanlarının bu yıl ülke genelinde yaşanan kuraklıktan olumsuz etkilendiğini dile getiren Çetindağ, şunları kaydetti:
"Kuraklık nedeniyle bu yıl rekoltede ciddi oranda düşüş yaşandı. Geçen yıl 907 bin ton olan buğday rekoltemiz, bu yıl yaklaşık yüzde 25 kayıpla 680 bin ton civarına geriledi. Rekoltenin düşmesine rağmen kalitedeki artış, çiftçimizi fazlasıyla memnun etti. Geçen yıllara göre, buğdayın kalitesi çok iyi. Kalitenin artmasını da çiftçilerimizin kaliteli tohum kullanmasına bağlıyoruz. Yine hava şartlarının etkisiyle sünenin yok denecek kadar az olması da kaliteyi artıran faktörler arasında yer aldı."
"Arpa, yulaf ve çavdar fiyatlarında da artış oldu"
Çetindağ, kaliteli ürünün kolay alıcı bulduğunu dile getirerek, "Makarnalık buğday ve diğer sanayi ürünlerinde kalite aranıyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Geçen yıl ortalama 62 kuruş olan buğdayın kilogramı bu yıl, 75 kuruş. Arpa, yulaf ve çavdar fiyatlarında da artış oldu, Bu ürünlerde de kalitemiz iyi" dedi.
Çiftçilerin kaliteli tohum kullanmasının verimi ve kaliteyi artırdığını belirten Çetindağ, bunun ürünün birçok hastalığa karşı daha dirençli olmasını sağladığını kaydetti.
Çetindağ, Sivas Ziraat Odası olarak üreticileri kaliteli tohuma yönlendirmek ve bilinçlendirmek için eğitimler vereceklerini söyledi.
Toprağın sürülmesinden tohumun dökülmesine, tarım aletlerinin kullanımından hasada kadar her aşamanın titizlikle yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Çetindağ, bilinçli tarımla köylünün, çiftçinin ve ülkenin kazançlı çıkacağını dile getirdi.
Çetindağ, kuraklığın yem bitkilerini de olumsuz etkilediğini belirterek, Sivas'ta bu ürünlerin rekoltesinde de yaklaşık yüzde 30 kayıp yaşandığını sözlerine ekledi.