|
Ülke genelinde etkili olan kuraklığın, Türkiye'nin önemli hububat ekim merkezlerinden Sivas'ta, hububat rekoltesinde yaklaşık yüzde 40'a varan kayıplara yol açtığı bildirildi.
|
15.08.2014
814
|
Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu yaptığı açıklamada, coğrafi olarak Türkiye'nin en büyük ikinci ili Sivas'ta 7 milyon 967 bin 693 dekar alanda hububat ekimi yapılabildiğini söyledi.
Sivas'ın Konya, Ankara ve Şanlıurfa'dan sonra en fazla hububat ekim alanına sahip il olduğunu dile getiren Hastaoğlu, rekoltede ise ilk 5 içerisinde yer aldıklarını belirtti.
Hastaoğlu, bu yıl çiftçilerin kuraklık nedeniyle sıkıntılı bir hasat sezonu geçirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Türkiye'de kuraklık, daha çok kentlerin su seviyesi ve tarımsal boyutuyla tartışılıyor ancak literatürde 4 farklı kuraklık tanımlanıyor. Uzun bir zaman içinde yağışın normal değerlerinin altına düşmesi meteorolojik kuraklık; toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda su bulunmaması tarımsal kuraklık; uzun süren yağış azlığından dolayı kaynak seviyeleri, yüzey akış ve toprak nemi gibi hidrolojik sistemde meydana gelen değişimler hidrolojik kuraklık, meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik etkilere bağlı olarak ekonomik ürünlerin arz ve talebinde meydana gelen değişim de sosyo-ekonomik kuraklık olarak tanımlanıyor. Bu yıl yaşananı ise tarımsal kuraklık olarak nitelendiriyoruz. Kış mevsiminde yağışların istenilen düzeyde olmaması nedeniyle topraktaki su miktarı azalmıştır, bu da üründe hem verimi hem de kaliteyi olumsuz etkilemiştir."
Kuraklığın en fazla İç Anadolu Bölgesi'nde etkisini hissettirdiğini ifade eden Hastaoğlu, "Yağışların yetersizliği nedeniyle ekimi yapılan buğday ve arpa ürünlerinde yer yer çimlenme olmadığı görülmüştür. Çimlenmenin olduğu bazı alanlarda ise yağış yetersizliği nedeniyle gelişme zayıf kalmıştır. Ekim ayından bu yana yağışların azalması baraj seviyelerinin düşmesine, yeraltı sularının gerilemesine neden olmuştur. Tarımsal kuraklığa yol açan bu durum, hububat ekili alanlarda verimi düşürmüştür" dedi.
Sivas'ta geçen hasat sezonunda 671 bin 159 ton hububat elde edildiğini anımsatan Hastaoğlu, bu yıl hasadın henüz sonlanmadığını ancak kuraklık nedeniyle yaklaşık yüzde 40'a varan kayıpla rekoltenin 405 bin ton civarında olmasını beklediklerini söyledi.
Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hastaoğlu, "Bazı bölgelerimizde kuraklıktan dolayı müthiş bir zarar var. Kangal bölgemizde kalite çok iyi, diğer bölgelerde kalitede de düşüş var" dedi.
İç Anadolu daha çok etkilendi
Yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle buğday veriminde İç Anadolu Bölgesi'ndeki diğer illerde de rekoltede yüzde 40 kayıp tahmin ettiklerini dile getiren Hastaoğlu, hububat rekoltesinin düşmesinin serbest piyasada fiyatların artmasına neden olacağını aktardı.
Hastaoğlu, serbest piyasada buğdayın kilogramı 73-85, arpanın 62-72, yulafın 65-70 kuruştan alıcı bulduğunu belirtti.
Kuraklık nedeniyle hasar tespit çalışmalarının yapıldığını açıklayan Hastaoğlu, bazı bölgelerde kuraklık Gürün, Altınyayla ve Ulaş ilçelerinde de sel nedeniyle çiftçilerin çiftçi borçlarının 1 yıl ertelendiğini kaydetti.
Devletin her zaman çiftçinin yanında olduğunu, çiftçi ve köylünün mağdur edilmediğini, her türlü desteğin sağlandığını aktaran Hastaoğlu, kuraklıktan daha çok etkilenen İç Anadolu Bölgesi için ayrıca destek beklediklerini sözlerine ekledi.
Merkeze bağlı Bingöl köyünde hasat yapan çiftçi Ali Yalçın da kuraklık nedeniyle sıkıntılı bir hasat dönemi geçirdiklerini belirtti.
Yaklaşık 2 bin dönüm ekili alanı bulunduğunu aktaran Yalçın, önceki yıla göre verimde yüzde 40 düşüş olduğunu, kalitede ise sıkıntı olmadığını ifade etti.