|
Kozan Ticaret Borsası ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi işbirliği ile çiftçilere, buğdayda yabancı otlarla mücadele ve herbisit kullanımı konusunda seminer verildi.
|
30.10.2013
2048
|
Ticaret Odası salonundaki etkinlikte konuşan Borsa Başkanı Mehmet Yağan, yabancı ot rekabeti sebebiyle hububattaki ürün kaybının dünyada ortalama yüzde 20-30 seviyesinde olduğunu belirterek, yabani otların ürün kalitesini düşürdüğünü, tohumluk değerini azalttığını, una karışan ürünlerin renk, koku ve tadı bozduğunu ve zehirlenmelere yol açtığını söyledi.
Özellikle şifanak olarak adlandırılan yabani yulafın depolamada da sıkıntı yaratarak işletmelerde zaman ve para kaybına da sebep olduğunu ifade eden Yağan, yabancı otlardan arındırılmış ürünlerin yüksek fiyata ve daha kolay satıldığını vurguladı.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezihi Uygur ise Çukurova'da özellikle buğday, çeltik ve narenciyede görülen yabancı otların, üretim ve verimi olumsuz etkilediğini, buğdayda görülen şifanak ve yabani hardal gibi otların rekoltenin dönümde 200 kilograma kadar gerilemesine sebep olduğunu anlattı.
Yabani otlarla mücadelede kullanılan zirai ilaç türü herbisitlere karşı oluşan direncin kırılması için çalışma yürütülğünü de belirten Uygur, şunları kaydetti :
"Tarlalarda ekim nöbeti yaparak, ayçiçeği ve diğer ürünlerden ekmeliyiz. Herbisitleri erken dönemde kullanmalıyız. Aynı harbisitleri ve etki şekilleri aynı olan herbisitleri sürekli kullanmamalıyız. Tarla çevresinde bulunan yabancı otlarla mücadele etmek için seçici olmayan herbisitleri kullanarak dirençli yabancı otları öldürmeliyiz. Temiz tohuluk kullanarak dirençli yabancı ot tohumlarının dağılmasını engellemeliyiz. Kullandığımız toprak işleme aletlerinin ve ekipmanlarının üzerinde toprak kalmamasına özen göstermeliyiz. Tarlamızdaki yabancı otun direnç oluşturduğundan şüpheleniyorsak ilgili kurumların herboloji laboratuvarlarına başvurmalıyız ."
Seminere, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Bülent Tanrıverdi, ÇÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Uygur, çiftçiler, zirai ilaç üreten firma temsilcileri ve zirai ilaç satıcıları katıldı.