|
Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında Kozan'daki turunçgil üreticilerine bilgilendirme toplantısı yapıldı.
|
15.01.2013
949
|
Kozan Ticaret Odası toplantı salonundaki toplantıda bir sunum yapan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Önelge, turunçgil sarı damar açılması hastalığının Doğu Akdeniz Bölgesinde yaygınlığı ve tanılama yöntemleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.
Henüz dünya üzerinde fazla yaygın olmayan ancak, turunçgil tarımının Türkiye'deki kadar gelişmiş olmadığı Hindistan ve Pakistan'da turunçgil üretim alanlarında yaygın olan hastalığın bugün Doğu Akdeniz'de hızlı bir yayılım göstermeye başladığına dikkat çeken Önelge, "Ülkemizde hastalık ilk kez Adana'da limon ağaçlarında bildirilmiştir. Hastalığın yayılımı şu anda Adana'da oldukça sınırlı düzeyde olmakla birlikte, son beş yılda hızlı bir yayılım göstermeye başlayacaktır" dedi.
Hastalığın önüne geçilebilmesi için sörvey çalışması yapılması gerektiğini ifade eden Önelge, "Turunçgil sarı damar açılması virüs hastalığının bölgemizde hangi alanlarda var olduğunu ve hastalığın yayılım durumunu belirlemek, turunçgil üreticilerini ve ilgili kuruluşları bilgilendirip hastalık konusunda uyarmak, karantina müdürlüklerinin gerek ithalat gerekse ihracatta hastalığın hızlı teşhisini sağlamasına yardımcı olmak gerekir. Ayrıca bölge turunçgil üreticisinin bu hastalık konusunda seminerler, afiş ve kitapçıklarla bilgilendirilmesi sağlanmalı, tarım ve turunçgil ile ilgili ulusal ve uluslararası kurumlara hastalık konusunda net bilgileri ulaştırılmalıdır" diye konuştu.