|
Özer Türer, koyun ve keçi sütü ürünlerine sadece Türkiye'de değil dünya genelinde bir talebin söz konusu olduğunu söyledi.
|
10.01.2014
562
|
Ulusal Süt Konseyi, 2014 yılı çiğ süt fiyatını belirlemek için üreticilerin ve firma temsilcilerinin katılımı ile Ankara’da, bir toplantı düzenledi. İlk toplantıdan sonuç çıkmazken küçükbaş hayvancılık alanında yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Türkiye’nin önde gelen keçi sütü üreticilerinden Özer Türer, Ulusal Süt Konseyi’nin inek sütünde olduğu gibi koyun ve keçi sütünde de referans fiyat belirlemesini istedi.
Türkiye’nin en büyük keçi çiftliklerinden birinin sahibi olan ve Türkiye piyasasındaki UHT keçi sütü talebinin yüzde 50’ini Kecheese markasıyla karşılayan Özer Türer; keçi sütünde bölgeler arası fiyat farkı olduğuna dikkat çekterken:: “Bugün Balıkesir, Çanakkale ve İzmir komşu kentler olmasına karşın, aralarında ciddi oranda fiyat farkı var. Hatta aynı ildeki ilçeler, köyler arası bile fark söz konusu. Koyun ve keçi sütünde referans alabileceğimiz bir fiyat yok. Referans fiyat olsa sektöre bir düzen de gelecek. Bölgeler arasındaki fiyat farkı uçurum olmaktan çıkacak. En önemlisi de üretici bu işten kazançlı çıkacak. Pazarlık yapma şansı elde edecek.”
Yetiştirici para kazanmalı
Aynı zamanda İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Türer, İzmir’in koyun ve keçi sütünü soğuk zincirde toplayan tek il olduğunu da hatırlatırken, “Biz koyun ve keçi sütü toplamadan önce keçi sütünün fiyatı 60 kuruş, koyun sütünün fiyatı 90 kuruştu. Süt toplamaya başladığımızda keçi sütünün fiyatını 1.30 TL, koyun sütünün fiyatını ise 1.80 lira olarak açıkladık. Fiyat belirlerken çok zorlandık. Alıcılarla yaptığımız pazarlıklar fiyatı oluşturdu. Referans değerlerimiz olsaydı bu kadar sıkıntı yaşamazdık” diye konuştu.
Yetiştiricinin para kazanması gerektiğini belirten Türer: “Yetiştirici para kazanmalı bu işi sürdürsün. Düşük fiyata süt almak günü kurtarmaktır. Yetiştirici hakkını almalı. Öbür tarafta da yetiştirici sanayicinin istediği kaliteli sütü üretmeli. Biz İzmir’de AB standartlarında süt üretiyoruz. Sadece İzmir ile olmuyor. Türkiye koyun keçi sütünde de standartları yakalamalı” dedi.
Koyun keçi sütü de var
‘Günümüzde süt denildiğinde akla inek sütü geliyor’ diyen Türer, şöyle devam etti; “Bu konuda taraflara hak veriyorum. Türkiye’nin 17 milyon ton sütü var. Koyun ve keçi sütünün miktarı ise 1 milyon ton. İnek sütü tarımımızı ve ekonomimizi çok ciddi anlamda etkiliyor. Çalışmaların inek sütü ağırlıklı gitmesini de işin doğası gereği gayet normal karşılıyoruz. Ancak ülkemizde bir koyun ve keçi sütü gerçeği de var. Bu alanı da ihmal etmemeliyiz. Bu yönde de çalışmalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Koyun ve keçi sütü üretimi oluşan taleple birlikte daha da artacak önümüzdeki günlerde daha bir önem kazanacaktır.”