Konyalılar Vakfı Toplantısı’nda yaptığı konuşmada İstanbul’da yaşayan Konyalılara seslenen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Dünya hızla geleceğe ilerliyor. Bizim elimizde de önemli bir koz var; Konya Ovası. Bu refah yarışında geri kalmamak için Konya Ovasını hareketlendirmeli, gaza daha çok basmalıyız. Biz, Konya Ovası’nın tarım sektörünün Ferrarisi olduğunu biliyoruz ve Ferrariye, Ferrarinin hakkını vermeye çalışıyoruz” dedi.
İstanbul’da bulunan Konyalı işadamı, bürokrat, yönetici, akademisyen ve çalışanların oluşturduğu Konyalılar Vakfı ve Konyalılar Derneği’nce düzenlenen “Konyalılar Vakfı Toplantısı” Konyalılar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Konuşmasında dünyanın ve Türkiye’nin gelişimine dikkat çeken Recep Konuk “Eğer dünya ticaretinde yükseleceksek gıda, enerji gibi sektörlere yönelmeliyiz, işgücüne katılımı arttırmalıyız, rekabetçi yapımızı güçlendirmeliyiz” dedi.
Türkiye’nin geleceğini konuşurken hem dünyanın seyrine hem de Türkiye’nin seyrine bakılması ve sahip olduğumuz avantajların ortaya konulması gerektiğini ifade eden Konuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2011 itibariyle 73 milyon 950 bin nüfusuyla Türkiye dünya nüfusunun yüzde 1,6’sına sahip. Bu nüfusuyla bugün için dünyada en çok nüfusa sahip 19’uncu ülke. 2025’te İran ve Almanya’yı geçerek dünyanın en çok nüfusa sahip 17’nci ülkesi olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin dünyanın yüzölçümündeki payı ise yüzde 0,58. Dünyadaki toplam hasılanın yüzde 1,34’ünü üreten Türkiye, Gayrisafi yurt içi hâsıla sıralamasında ise 16’ncı sırada. Kişi başına gelirde 2011 rakamlarıyla 10.576 dolar ile Rusya, Brezilya, Kazakistan ve Meksika’nın hemen gerisinde 62’nci sırada. En çok kişi başına gelir Lüksemburg’da ve 122.272 dolar. Onu, 97.967 dolarla Katar, 96.590 dolarla Norveç izliyor. ABD’de kişi başına gelir 48.000, Almanya’da 44.000, İngiltere’de 39.000 doların üstünde. Yani dünyanın birinci liginde yer almak için daha alacağımız epeyce mesafe var.”
Konuşmasında son 10 senede yaklaşık yüzde 40’lık istikrarlı bir artış gerçekleştirmekle birlikte dünya ticaret hacminde ülkemizin payının yüzde 1,05 olduğunu vurgulayan Recep Konuk, “Dünya ticaret hacminde ABD’nin payı gittikçe azalmasına rağmen yüzde 11’in üzerinde, 10 yılda performansını üçe katlayan Çin’in payı yüzde 10,25 düzeyindedir. Çin’in bu yükselişi Almanya’yı pek etkilememiş, en büyük kaybı ABD yaşamış onu Fransa, İngiltere, Japonya, Kanada, Kore ve Hong-Kong izlemiş. Bu verilerden çıkaracağımız birinci ders eğer dünya ticaretinde yükseleceksek, Çin’in olduğu alanlara değil olmadığı alanlara yönelmeliyiz. Bu alanlar gıda ve enerji gibi sektörlerdir” diye konuştu.
Türkiye’de 30 kişi çalışıp 70 kişiye bakıyor
Ülkemizde istihdamın toplam nüfusa oranını da değerlendiren Recep Konuk, şunları söyledi:
“En çok istihdamı olan Çin’in toplam çalışan sayısı 779 Milyon 950 bin kişidir. Yani bizim toplam nüfusumuzun 11 katı. Onu 457 milyon çalışanıyla Hindistan, 139 milyon istihdam ile ABD izliyor. 2011 yılı itibarıyla Türkiye’deki istihdam rakamı 22 milyon 590 bin, toplam istihdamın nüfus içindeki payı ise yüzde 30,65'tir. Toplam istihdamda dünyada 16’ncı sıradayız, ancak işgücüne katılımda 57’nci sırada. Mesela işgücüne katılımda Katar birinci sırada ve nüfusun yaklaşık yüzde 75’i çalışanlardan oluşuyor. Lüksemburg ikinci sırada, oradaki katılım da yüzde 72,11'dir. Çin’de bu oran yüzde 58,43, İsviçre’de yüzde 58,32, Hollanda’da yüzde 51, Almanya’da yüzde 49,55, İngiltere’de yüzde 46,76, ABD’de yüzde 44,86'dır Yani Lüksemburg’da 72 kişi çalışıp 28 kişiye bakıyor, Türkiye’de 30 kişi çalışıp 70 kişiye bakıyor. Okutuyor, doyuruyor vesaire... İkinci derste buradan çıkıyor. Ne yapıp edip işgücüne katılımı arttırmamız gerekiyor. Yani daha çok üretim tesisi kurmalı, daha çok üretim alanı açmalıyız.
İşgücü verimliliğinde birinci sırada yine Lüksemburg var. İkinci Norveç, Üçüncü ABD ve sırayla işgücü verimliliğinde 66, 61 ve 54 doları aşmışlar. Türkiye işgücü verimliliğinde 39’uncu sırada ve işgücü verimliliğinde ulaştığı rakam 22,91 dolar. Bu rakam Çin’de 6 doların altında, Hindistan’da ise 5 doların altında.
Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi sıralamasında birinci sırada İsviçre var. İkinci İsveç, üçüncü Singapur. Onları ABD, Almanya, Japonya, Finlandiya, Hollanda izliyor. İngiltere 12’nci, Çin 27’nci sırada, biz ise 61’inci sıradayız. Yani rekabet gücü açısından 60 ülke bizden daha iyi durumda. Üçüncü derste bu olmalı, rekabetçi yapımızı güçlendirmeliyiz.”