|
Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri, verimli topraklara sahip Mardin'in Kızıltepe Ovası'nda sezonun ikinci ürünü olarak mısır ekimine başlandı.
|
29.06.2014
526
|
Kızıltepe ilçesine bağlı Eymirli Mahallesi'nde çiftçilik yapan Galip Yılmaz, ikinci ürün olarak mısır ekimine başladıklarını söyledi. Yılmaz, bir torbada 50 bin tane tohum bulunduğunu ve bu tohumları ortalama 5-6 dönüme ektiklerini belirtti. Yaklaşık 10 gündür mısır ekimine başladıklarını ve 15 gün içerisinde ekimin sona ereceğini belirten Galip Yılmaz, "Yaklaşık 10 gündür mısır ekimine başladık. Bir mısır tohumu torbasında 50 bin tane tohum var. Bu tohumları ortalama 5-6 dönüme ekiyoruz. 15 gün içerisinde ekim bitecek ve yabancı ot ilacı yapılacak. Kendi imkanlarımızla 100-120 bin TL civarında kuyu kazmışız. Şuanda ise sulama yapıyoruz. Bizim bu bölgenin geçim kaynağı ekinler ve Habur Sınır Kapısı'dır. Bizim fabrikalarımız yok. Mısır ekimi çok masraflı, elektriği, tohumu, gübresi, ilaçlaması ve mazotu var" dedi.
Verimli bir mısır mahsulünün alınması için ekim zamanına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, bununla birlikte gübreye de dikkat edilmesi gerektiğini ve bir dönüme 80 kilogram gübre verilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, "40 kilogram toprağın altına 40 kilogram da toprağın üstüne konur, tabi dönüm başı 100 kilogram gübre atılsa daha iyi olur. Mesela 6'ıncı ayın 20'sinden 7'nci aya kadar ekimini yaptığın zaman verimli mahsul alabilirsin. Bu tarihten önce ya da sonra mısırı ekersen verimli mahsul alamazsın, bir de toprağın güzel sürülmesi gerekir. Ekimi yapıldıktan sonra suyuna dikkat edilir. İlk sulama 8-9 saattir. Ekin çıktıktan sonra 20 gün sulama yapılmayacak, 20 günden sonra azar azar sulama yapılır. Daha sonra 9-10 günde bir sulaması yapılır. Mahsul tam olgunlaştıktan sonra düzenli bir şekilde sulama yapılması lazım" diye konuştu.