|
Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sabri Topbaş, kivide erken hasat yapılmasının zararlı olduğun dikkati çekerek kivi üreticilerini zamanında hasat yapmaları konusunda bilgi alarak hasat yapmaları konusunda uyardı.
|
11.10.2013
1015
|
Topbaş, üreticilerin hasat zamanını belirlemede il ve ilçe müdürlüklerinden yardım almaları konusunda uyararak kivide hasat zamanının meyve suyundaki suda çözünür kuru madde (S.Ç.K.M.) miktarına bakılarak tespit edildiğini belirtti.
Hasadın Ekim ayı sonu ile Kasım ayı başlarında yapılabileceği söylense de, hasadı meyvenin çeşidi, iklim faktörleri, rakım, yer-yöney gibi faktörler belirlemekte olduğunun altını çizen Topbaş "Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının yüzde 7-9 arasında olması gerekir.Bu değerlerin altında yapılacak olan erken hasat sonucunda; meyvedeki kuru madde miktarının istenilen düzeye gelememesine, meyvede sulanmaya, meyvenin dış yüzeyinde buruşmaya, meyvede hızlı yumuşamaya,renk bozulmalarına, depolama süresinin kısalmasına, tat ve aromanın istenilen düzeyde olmamasına, dolayısıyla meyvenin dayanma süresinin azalmasına neden olur. Bunun sonucu da ürünün istenilen nitelik ve kalitede tüketiciye sunulma imkanını ortadan kaldıracaktır. Dolayısıyla bu ürünü satın alan tüketiciler erken hasadın meydana getirdiği bütün bu olumsuzluklarla karşılaştığında, bir daha kivi meyvesini satın almayacaktır. Bu da bölgemiz açısından önemli bir yer tutan kivi yetiştiriciliğine darbe vurmak demektir" dedi.
Topbaş, Trabzon merkez köylerinde ve ilçelerinde 7-10 Ekim 2013 tarihleri arasında yapılan ölçümler sonucunda kivideki kuru madde oranlarının yüzde 4,5-yüzde 5,2 ve yüzde 5,8 olduğunun tespit edildiğini ve bu değerlere bakıldığında kivi hasadının henüz gelmediğinin görüldüğünü söyledi.
Tarımsal Pazarlama