|
Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde, Amerikan Tarım Teşkilatı ve TÜBİTAK Desteği ile Kırşehir için alternatif tarım ürünü yetiştirme çalışmalarına başlandı.
|
21.06.2014
543
|
Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin ortaklaşa düzenlemiş olduğu TÜBİTAK projesi Kırşehir'de alternatif tarım yapılacak. Ortaklaşa yürütülen çalışma kapsamında "Dünya Biyoenerji Model Türleri, Karasal İklim Kuşaklarında Biyoetanol Üretim Kapasitelerinin Belirlenmesi ve Tohumluk Üretimi" konularında adaptasyon çalışmalarına başlandı. Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Yavuz'un öncülüğünde yürütülen proje çalışmalarına Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri de katılırken, çalışmada ürünler hakkında da detaylı bilgiler aktarılıyor.
Projenin Kırşehir ilinde yürütülen kısmında Amerikan Tarım Teşkilatı (USDA) Genetik Kaynaklar Koruma Birimi'nden sağlanan 174 çeşit ve doğal popülasyonunun ülkemiz karasal şartlarına adaptasyon kabiliyetleri belirlenerek, uyum sağlayan çeşitlerden elde edilen numuneler ile selülozik etanol elde edilmesi amaçlanıyor. Karasal iklimin hüküm sürdüğü, alternatif tarıma ihtiyaç duyan marjinal alanı çok fazla olan İç Anadolu koşulları için üreticiye, üretim maliyetleri daha düşük, diğerleri gibi farklı endüstriyel amaçlarla kullanılmayan alternatif bir hammaddenin tanıtılması ve klasik üretim deseni içerisinde biyoenerji tarımının başlatılarak yaygınlaştırılması da projenin hedefleri arasında olduğu kaydedildi. Çalışma boyunca ölçümler ile kimyasal yapının analizlerinden elde edilecek veriler, genetiklerin yem değerlerinin belirlenmesi bölge hayvancılığına alternatif bir yem sunmak için materyal ve bilgi altyapısının hazırlanması bakımından da önemli bir çalışma olarak görülüyor.