|
Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, anız yangınları konusunda uyarıda bulundu.
|
8.07.2014
618
|
Kırbaş, yaptığı açıklamada, anız yangınlarının toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azalttığını belirterek, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesinin gerilediğini ve biyolojik dengenin bozulduğunu belirtti.
Tedbirsizlik, dikkatsizlik ve ihmaller nedeniyle özellikle hububat hasadı sonrasında anız yangınlarının görüldüğünü kaydeden Kırbaş, anızın yakılmasının orman yangınlarına, telefon ve enerji iletim hatlarının yanmasına, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçramasına, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanmasına yol açabileceğini kaydetti.
Bölgede anız yakılması sonucunda çıkan yangınların, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olduğunu belirten Kırbaş, şöyle devam etti:
"Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara sebep olan anız yangınları, kaybolan doğal kaynaklarla beraber yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü bir görüntü sergilemekte ve ülke turizmini olumsuz yönde etkilemektedir. Bazen yangınlar henüz hasat edilmemiş alanlara sıçramakta, yerleşim yerleri olumsuz etkilenmekte, karayolu ve demiryolu trafiği aksamakta, evcil ve yabani hayvanlar telef olmaktadır. Bununla beraber anız yangınları sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatları ile haberleşme hatları büyük ölçüde zarar görmekte ve milyarlarca liralık milli servet heba olmaktadır."