|
Bitkisel yağ yapımında kullanılan kanolanın son yıllarda Trakya'da ekimi yaygınlaştı.
|
24.04.2014
519
|
Trakya topraklarını seven ve uyum sağlayan kanola, Trakya çiftçisine de alternatif sağlıyor. Trakya topraklarını sarıya boyayan kanoladan bu yıl önemli ölçüde verim beklendiği kaydedildi.
Kanada'da kolza bitki tohumlarının genetik yollarla ıslah edilmesiyle elde edilen ve buharlı makinelerin yağlamasında kullanmasının ardından 1950'li yıllarda gıda sektöründe kullanılmaya başlanan kanola bitkisinin Trakya bölgesindeki ekimi gün geçtikçe artıyor. Bitkisel yağ kaynağı olan ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sırayı alan, dünyada yıllık yaklaşık 22 milyon ton civarında üretilen kanola, son yıllarda Trakya Bölgesi'nde revaçta olurken, çiftçilere de alternatif sunuyor.
Vatandaşların da ilgi göstermesi ile Trakya'yı sarıya boyayan kanoladan, bu yıl daha çok verim elde edilmesi bekleniyor.
"TRAKYALI ÇİFTÇİMİZ KANOLAYA YÖNELDİ"
Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygın, son yıllarda Trakya çiftçisinin kanolaya yöneldiğini kaydetti. Saygın, dünya genelinde yaygın olarak ekimi gerçekleştirilen kanola bitkisinin son yıllarda Türkiye'de özellikle Trakya bölgesinde yaygın olarak ekiminin gerçekleştiğini dile getirdi.
Çiftçiler olarak güzel bir yıl yaşadıklarını, bu yıl kanolada daha çok verim olduğunu ifade eden Saygın, "Ekiminden şu ana kadar görülmemiş bir kanola bereketi var. Yağış az olmasına rağmen zamanında yağan yağmurlar bitkiye yeterli oldu. Zamanında Trakya olarak yeterli yağış aldık. Derelerdeki su oranı düşük olmasına rağmen yağışların zamanı uygun oldu. Kışın ılıman geçmesi kanola için güzel oldu. Genel olarak yağan yağmurlar yeterli oldu. Güzel bir rekolte bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde güzel yağış alırsak dolusuz zararsız olursa kanolanın verimi artar. Vatandaşların kanolaya ilgisi var. Alternatif bitki ekelim daha çok verim alalım diye düşünülüyor. Bu yıl kanolada gözle görülür bir fark bekliyoruz. Kanoladan dönüm başına 350-400 kilogram verim bekliyoruz" şeklinde konuştu.