|
Trakya'nın iklim yapısına uygun ve her geçen gün yaygınlaşan kanolada iyi bir rekolte beklentisi sürüyor.
|
11.02.2014
392
|
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde Önder Danışmanlık Derneği Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı yaptığı açıklamada, Trakya'da gerek devlet tarafından verilen desteklemeler ve gerekse kumsal arazilerde de ekilebilen kanola bitkisinin çiftçiler tarafından çok tutulduğunu ifade etti.
Kanolanın Trakya yöresinin iklimine uygun yapısıyla Trakya'da ekiminin her geçen yıl yaygınlaştığına dikkat çeken Çıkrıkçılı, "Derneğimiz ve görevli ziraat mühendislerimiz tarafından yapılan tanıtım çalışmaları sonucunda son yıllarda ekimi giderek artan kanola bu yıl Trakya genelinde çiftçiler arasında sözleşmeli olarak 90 bin dekara ulaşmıştır. Hayrabolu yöresinde ise bu oran 14 bin dekardır. Bu yıl ekim şartları ve yağışların kanola bitkisine çok iyi geldiği ve iyi bir rekolte beklentisi sürüyor" dedi.
Çıkrıkçılı, bu yıl kanola ekimi, çıkışı ve gelişimi için uygun ortam oluştuğunu, kontrollerin ilaçlama ve gübreleme programlarının kontrollerinin dernek ziraat mühendisleri tarafından yapıldığını belirterek, "Kanolada yıl şartlarına göre gelişim normal gözlemlenmekte, yapılan uygulamalarla sözleşmeli ektirdiğimiz alanlarda hiçbir gelişim sorununa rastlanmamıştır. 2013-2014 sezonu kanolada verim rekoru yaşayabileceğimiz bir yıl olabilir" şeklinde konuştu.
Çıkrıkçılı, Hayrabolu bölgesinde bu yıl sözleşmeli üretim modeliyle yazlık aspir ekimi gerçekleştireceklerini, çiftçilerin küresel tarım şartlarında alternatif bitkilere yönlendirmekte, ektirmekte ve pazarlanmasını da sağlayıp, birim alandan daha fazla kazanç elde etmesi için derneğin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.