Proje kapsamında Karadeniz'de, ekonomik değere sahip önemli türlerden kalkan balığının popülasyonunun artırılması için balıklandırma çalışmaları yapılıyor.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, yaptığı açıklamada, kalkan balığının stok takviyesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da katkılarıyla "Karadeniz'de Kalkan Balığının Yetiştiricilik Tekniklerinin Geliştirilmesi Projesi"ni hazırladıklarını söyledi.
Projeye yönelik uzun süreli bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Aydın, "Proje kapsamında doğal ve kuluçkahane kökenli damızlıklar kullanılarak kalkan balığı üretimine başladık. Kalkan balığı üzerinde yıllardır çalışma yapıyoruz" dedi.
Aydın, Karadeniz için kalkan balığının önemli bir tür olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Karadeniz'in ekonomik değere sahip en önemli türlerinden olan kalkan balığını yaşatmak istiyoruz. O nedenle de denizlerde azalan kalkan stokunu takviye etmek için balıklandırma çalışmaları yürütüyoruz. Öncelikle denizlerden elde ettiğimiz kalkan balıklarını enstitüdeki araştırma birimlerinde bir araya getirip kuluçkahanede üretim yapıyoruz. Özellikle denizden aldığımız balıklarla üretim yapmaya dikkat ediyoruz. Kendi ürettiğimiz anaç balıklarımız da var. Onları da yetiştiricilik amaçlı kullanıyoruz."
"Ürettiğimiz balıkları 5 grama gelince denize bırakıyoruz"
Ürettikleri balıkları bir süre sonra denize bıraktıklarını anlatan Aydın, şunları söyledi:
"Ürettiğimiz balıkları 5 grama geldiklerinde denize bırakıyoruz. Yaklaşık 1 kilogram ağırlığa ulaşan kalkan balığı denize 500 bin yumurta bırakabiliyor. Doğal koşullarda bu yumurtaların binde biri hayata tutunabiliyor. Enstitümüzde ise kontrollü şartlarda yumurtaların yüzde 80'i dölleniyor ve yavru haline gelen balıkların da yüzde 90'ı yaşıyor. Doğayla kıyasladığımızda burada elde ettiğimiz yavruların çok fazlası hayatta kalabiliyor. Bu kapsamda doğadaki başarının çok daha üzerine çıkıyoruz."
Aydın, deniz balıkları kuluçkahanelerinde kalkan stokunu takviye etmek için her yıl kalkan balığı ürettiklerine dikkati çekerek, "Şu ana kadar ürettiğimiz balıkları bir süre enstitü açığındaki adaptasyon sahilimizde tuttuk. Daha sonra ise balıkları markalayıp, denize bıraktık" ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 3-4 kilogram olan kalkan balığının 150 ile 200 lira arasında satıldığını dile getiren Aydın, "Kalkan balığının fiyatı da fazla av vermemesinden dolayı yüksek oluyor. Dolayısıyla kalkan balığı çok değerli bir türdür. Bu kapsamda da özellikle balıkçılarımızın çok dikkatli davranması gerekiyor. Özellikle türe sahip çıkarak, küçük balıkları avlamamaları gerekiyor" diye konuştu.