|
Çorum'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İŞKUR ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nce yürütülen "Sürü Yönetim Elemanı" kursuna katılan 44 kişi arasında sadece 1 kadın bulunuyor.
|
18.04.2014
316
|
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen eğitimlerde kursiyerlere, uzmanlar tarafından hayvan yetiştiriciliği, hayvan sağlığı, barınak hijyeni, beslenme, nakliye ve uygun barınakların nasıl olması gerektiği konularında eğitim veriliyor.
Kursta, merkeze bağlı köylerden 1'i kadın 44 kişi eğitim alıyor. Bir hafta sonra eğitimlerini tamamlayacak kursiyerler, yazılı sınavda da başarılı olmaları halinde "sürü yöneticisi" sertifikası alacak. İlerleyen dönemlerde ilçelerde de başlatılacak eğitimlerle, 2014 yılında 350 kişinin sertifika almasının hedeflendiği belirtildi.
13 yıllık emeğini sertifikayla taçlandırmak istiyor
Kursiyerler arasındaki tek kadın, 4 çocuk annesi Fadime Tercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 yıldır çobanlık yaptığını söyledi.
Mesleğini sevdiğini, bu sayede eşine de yardımcı olduğunu vurgulayan Tercan, "Mesleğimi sevdiğim için bu durum bana zor gelmiyor. Mesleğimden gurur duyuyorum. Bilmediğimiz çok konu varmış onları da bu kurs sayesinde öğreniyoruz" dedi.
Birol Alanbay da küçükbaş hayvan yetiştirdiğini belirterek, "Bu işi 14 yıldır yapıyorum. Ben bir çobanım. Bu kursun da faydalarını gördüm. Özellikle hastalıklarla nasıl mücadele edileceğini öğrendik" diye konuştu.
Fazlı Metin ise uzun yıllardır çobanlık yaptığını dile getirerek, "Bizim en büyük sıkıntımız sigorta. Şimdiye kadar sigortasız çalıştım. 3 yıl evli kaldım sonra eşim, 'sigortam yok' diye beni terk etti" ifadesini kullandı.
Kursa katılanlara günlük 20 lira ödeniyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, kursa katılan çiftçilere proje dahilinde günlük 20 lira ücret ödendiğini ifade etti.
Kursiyerlerin eğitimlerden çok memnun olduklarına dikkati çeken Ermiş, "Bildiklerinin üzerine bilgi kattılar. Arkadaşlarımızı geçtiğimiz hafta Sivas'taki bir tarım işletmesine eğitime gönderdik. Oradaki yönetim anlayışını, işletmecilik anlayışını gördüler. Kısa bir süre sonra eğitimlerini tamamlayıp sınava tabi tutulacaklar. Başarılı olanlar belgelerini alacak ve bundan sonra İŞKUR aracılığıyla gelen müracaatlarda öncelik kendilerine tanınmış olacak" dedi.
"Çobanlık bir sanattır, bir meslektir"
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı da kursların ilçelerde de düzenleneceğini belirterek, eğitimlerin son derece yararlı olduğunu söyledi.
Kendisinin de çobanlık yaptığını dile getiren Avcı, "Bu sertifikayı almakla 'ben çobanım' demekten çekinen arkadaşlarımız, 'ben bir yöneticiyim' şeklinde bir unvan alacak. Çobanlık bir sanattır, bir meslektir. Ben de çobanlıktan yetiştim, çobanlığımdan gurur duyuyorum. Çoban, Türkiye'deki 80 milyon kişinin et ihtiyacını karşılamak için dağlarda aç susuz gezen bir emektardır" ifadesini kullandı.