ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayzin Küden, yaptığı açıklamada, Fakültenin 1998'den bu yana KKTC ile Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Projesi'ni yürüttüğünü söyledi.
Küden, 2005'te 10 yıl süreyle uzatılan projeyle KKTC tarımına yönelik çok sayıda çalışma başlatıldığını, bunlarda fakültenin öğretim üyelerinin görev aldığını, yararlı projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti.
KKTC için stratejik ürünlerde çeşit seleksiyonu ve gen kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmalara başladıklarını anlatan Küden, şöyle devam etti:
"Gen kaynakları açısından son derece önemli olan KKTC, Akdeniz'e özel bazı bitkilerde çok güzel bir potansiyele sahip. Bunlardan biri keçiboynuzu. Orada yetişen keçiboynuzu çok kaliteli ve insana zararsız şeker oranı çok yüksek. Gıda endüstrisi de dahil olmak üzere farklı alanlarda değerlendirilebiliyor. Keçiboynuzunun besleyici özelliği ve vitamini açısından da birçok avantajı var. O nedenle buradaki potansiyeli bir araya toplayalım istedik. O çalışmalar devam ediyor. Keçiboynuzunun yanı sıra dikenli incir ve alıçta da çalışmalar yürütüyoruz."
Küden, keçiboynuzu, dikenli incir ve alıcın Akdeniz'e uygun, kuraklığa dayanıklı meyveler olduğunu aktararak, "İklim değişikliği yaşıyoruz. Bazı yıllar kurak geçiyor. Ne olacağını tam olarak bilemiyoruz. O nedenle kuraklığa dayanıklı bitkiler geleceğimiz için çok önemli. KKTC'de de Adana'da da bu alanda çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
"Gen kaynaklarının korunması son derece önemli"
Yürütülen çalışmalarda KKTC'de yetişen bu ürünlerin gen kaynaklarının koruma altına alınacağını belirten Küden, şunları kaydetti:
"Bir ülkenin gen kaynaklarını koruması son derece önemli. Bu bitkilerde, tohumlarda, hayvancılıkta, her alanda olmalı. Bu konuda bakanlığımızda da çok iyi çalışmalar yapılıyor. Ancak meyvecilik için yapılması gereken yerinde koruma. O yapılamıyorsa alıp başka yerde bahçe tesis ederek onu koruma altına almak gerekiyor. Biz bu türleri belirledik, bunları aynı ortamda bir araya getirip bahçe tesis edeceğiz ve mümkün olduğunca ikamesini tahsis edeceğiz."
Küden, gen kaynaklarının korunmasına öncelikli olarak keçiboynuzundan başladıklarını vurgulayarak, analiz çalışmalarını KKTC Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ile işbirliği içerisinde Adana'daki laboratuvarlarda gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.