Birincil problemlerinin çoban sıkıntısı olduğunu ifade eden Kılınç, “Çoban bulamadığımızı her defasında bakanlıklara bildiriyoruz. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuda ağır kalıyor.
Eğitimleri sürü sahipleri alıyor.
Çobanlık eğitimi almak için gelen olmuyor. Bunun da ihtiyacı karşılamayacağını biliyoruz.
Yabancı çoban çalıştırma işini yasal zemine oturtmaya çalışacağız. Şu anda çoğu kaymakamlık bunu görmezden gelmeye çalışıyor. Yabancı çobanlarla ilgili şikayet olduğunda yasal prosedür uygulanıyor. Fakat bu insanlar hırsızlık yapmıyor. Bir ücret karşılığında çalışacaklar” dedi.
ŞEHRE GÖÇ SEKTÖRÜ BİTİRDİ
Toplantıda konuşan koyun yetiştiricisi Okan Yalçın, 40’ı merinos 834 tane anaç koyunu olduğunu belirterek, “Çoban konusunda sıkıntılıyız. Bakanlığımızdan birliğimizin yaptığı yabancı çoban çalışmalarına izin vermesini istiyoruz.
Şehirlere göç olması çobanlıkta sıkıntı yaşattı.
Çoban fiyatları 2 bin ile 3 bin lira arası. Parasını veriyorsunuz ama çobanı bulamıyorsunuz. Yabancı kişilerle çalıştığınız zaman da koyununuzu çalabiliyor ve satabiliyorlar. Devletin bize sağladığı destek çok küçük. Bunun artırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Çoban bulma konusunda büyük sorun yaşadıklarını ifade eden yetiştirici Celal Taşkın ise, çobanlara 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında para verdiklerini ancak sadece yabancı uyrukluların çalıştığını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yabancı çobanların çalıştırılmasının serbestleştirmesini istediklerini vurguladı.
KÜÇÜKBAŞ HAYVAN TÜKETİMİ ARTMALI
Birlik Başkanı Hasan Kılınç, hayvan sayısının artmasına rağmen fiyatların düştüğünü vurgulayarak, “Türkiye’de 2002’de 32 milyon küçükbaş hayvanımız varmış, 2014’te ise bu sayı 42 milyon.
Küçükbaş sayısı yüzde 30 artmış ama fiyatlar düşüyor. Küçükbaş hayvan eti eti tüketilmiyor.
Büyükbaş ve kanatlı sektörünün reklam çalışmaları, insanları o sektörlere yönlendiriyor. Küçükbaş etin tanıtımının yapılması ve tüketiminin artırılması gerekiyor. Türkiye’de organik üretime en yakın et küçükbaş etidir” dedi.