|
Isparta Gül- Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yılki gül rekoltesinin yaklaşık 6 bin ton olduğunu söyledi.
|
8.07.2015
713
|
Rekolteyi bu yıl 7 bin tonun üzerinde beklediklerini aktaran Çelik, olumsuz iklim şartlarının rekolteyi düşürdüğünü kaydetti.
Türkiye'nin gül bahçesi Isparta'da 2015 gül hasat sezonunun sonuna gelindi. İl genelinde sezon başında 7 bin ton gül çiçeği alımı hedeflenirken, olumsuz iklim şartları nedeniyle yaklaşık 6 bin tonluk rekolte sağlandı. GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, nisan ayında yaşanan don olayının rekolteyi olumsuz etkilediğini anlatırken, rekolte düşmesine rağmen ekonomik kazancın geçen yıllarda olduğu gibi 20 milyon euroyu bulabileceğini aktardı.
'ARZ- TALEPTE MAKAS AÇILACAK'
Yaklaşık 6 bin tonluk gül çiçeğinden maksimum 1 ton gül yağı elde edileceğini vurgulayan Hasan Çelik, üretilen bu gül yağının dünya pazar ihtiyacını karşılayamayacağını kaydetti. En büyük rakip olan Bulgaristan'ın da aynı durumda olduğuna işaret eden Genel Müdür Çelik, "İki ülkenin ürettiği gül yağı 2.5 ton civarında olur. Bu, dünyadaki kozmetik sanayisinin ihtiyacını karşılayacak rakamlar değil. Arz- talep dengesindeki makas açılacak" dedi.
'FİYATLAR YÜKSELEBİLİR'
Arz- talep dengesindeki makasın açılmasından dolayı hem gül çiçeği, hem de gülyağı fiyatının yükseleceğini tahmin ettiklerini belirten Genel Müdür Çelik, "Isparta'nın sağlayacağı ekonomik girdide çok fazla bir düşüş olacağını zannetmiyorum ama tabii ki bir düşüş olacaktır. Bu düşüşün de verim, kalite ve fiyatların yükselmesiyle kapatabileceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.
'YAĞIŞ, VERİM VE KALİTEYİ ARTIRDI'
Bu yıl don yaşanmamış olsaydı rekoltenin 7 bin tonun üzerine çıkacağına dikkati çeken Genel Müdür Çelik, şöyle dedi:
"Belki 7 bin 500 tonları bulacaktı ki sektörde büyük bir rahatlama yapacaktı, ama olmadı. 7 bin 500 tonluk beklentimizden yüzde 25'lik düşüş söz konusu oldu. Geçen yıla göre çok fazla bir kayıp yok ama bu yıl kimse beklentisine ulaşamadı. Verim olarak bakıldığında yağışlı bir sezon geçti. Yağışlı sezon verimi ve kaliteyi pozitif yönde etkiledi."