|
Isparta'da gül yağı fabrikalarında işlenen tonlarca gül çiçeği, Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (Gülbirlik) taşınmaya başlandı.
|
11.06.2013
679
|
Gül yağı fabrikalarından ikisinin Yakaören'de, birinin Güneykent diğerinin de Kılıç beldesinde olduğu bilgisini veren Gülbirlik Keçiborlu Kooperatifi Başkanı Selahattin Kargılı, konkret çıkardıkları tek fabrikanın ise İslamköy'de olduğunu belirtti.
Başkan Kargılı, günde ortalama 50 ton civarında gül işlediklerini belirterek, yapılan işlemi şöyle anlattı: "Fabrikalarda kazanlara bin 500 kilogram su ile 400 kilogram gül çiçeği koyulmak sureti ile 2 saat boyunca 100 derecedeki kazanlarda kaynamaya bırakılır. Bu kaynamalar sırasında ortalama 30 ton gül kaynatıldığı zaman 10 kilogram yağ elde ediliyor. Bunun 1,5 kilogramı gül çiçeğinin kaynadığı sırada ham yağ adını verdiğimiz yağ elde edilmiş oluyor. Kalan diğer 8,5 kilogramı da ikinci bir işlem olan veronik sistem yeni tip kazanlarda kaynatılarak elde ediliyor. Bunların sonucunda elde edilen yağlar filtre yapılmak üzere laboratuvarlara, buradan da ihracata hazır olmuş olarak Gülbirlik genel müdürlüklerimize götürülüyor."
Kargılı, Gülbirlik olarak gül yağı, gül suyu, gül konkreti ve fenil etil alkol olmak üzere 4 çeşit ürün ürettiklerini vurguladı. Gül yağı fabrikalarından yılda ortalama 400-500 kilogram arası gül yağı, konkret tesislerinden de 1 ton civarında konkret ürettiklerini kaydeden Kargılı, yılda 250-300 kilogram arasında ürettikleri fenil etil alkolün de yüzde 90'ının Fransa, İsviçre, Almanya, Amerika, İngiltere ve Japonya gibi Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.
TarimsalPazarlama.com