|
Akçakale Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda açılan sebzecilik kursuna katılan hükümlüler, 10 dönüm arazide domates, patlıcan, biber ve salatalık yetiştiriyor.
|
27.07.2014
596
|
Akçakale-Şanlıurfa karayolunda 2 yıl önce önce faaliyete açılan cezaevinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi desteğiyle, hükümlülerin tarımsal üretim konusunda kendilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla sebzecilik kursu açıldı.
Bu kapsamda cezaevi yerleşkesindeki 10 dönümlük alanda, ziraat mühendislerinin verdiği eğitimlerle gerçekleştirilen kursa 15 hükümlü katıldı. Meyve-sebze üretimi, bakımı, ilaçlaması ve hasadı gibi konularında eğitim alan kursiyerler deneme amaçlı ekim de yaptı.
Cezaevi bahçesinde hükümlülerin yetiştirdiği domates, patlıcan, biber, salatalık gibi sebzelerin hasadı yapılarak, Şanlıurfa Adliyesinde satışa sunuluyor.
Cezaevi öğretmeni Mehmet Barış Demir yaptığı açıklamada, amaçlarının mahkumların mesleklerini geliştirmek ve yeni meslekler öğrenmelerini sağlamak olduğunu söyledi.
Şanlıurfa'da tarımın yaygın olduğunu ifade eden Demir, ziraat mühendisleri eşliğinde sebzecilik kursu açıldığını ve mahkumların kursa ilgi gösterdiğini belirtti.
Mahkumların kurs süresince ekim, gübreleme, ilaçlama, hasat ve hastalıklarla mücadele etmeyi öğrendiklerini aktaran Demir, "Kurs için yaptığımız ekimin ardından hiç beklemediğimiz kadar sebze hasadı yaptık. Bunları nasıl değerlendirelim diye düşündüğümüzde kendi personelimiz ve vatandaşlara satmayı kararlaştırdık. Ayrıca sebzeler burada yapılan yemeklerde de kullanılıyor" dedi.
Organik sebze yetiştiriyorlar
Sebzelerin doğal ortamda hiç bir katkı maddesi ve ilaç kullanılmadan yetiştirildiğini belirten Demir, satışlardan memnun olduklarını dile getirdi.
15 hükümlünün günlük 1 tona yakın hasat gerçekleştirdiğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
"Hükümlülerimiz hem burada çalışarak meslek sahibi oluyor hem de boş vakitlerini değerlendiriyorlar. Öte yandan da az da olsa olsa harçlıklarını çıkarıyorlar. Hükümlüler boş oturmayı ve yatmayı sevmiyorlar. Onlar da bir şeyler üretince ve çıkan ürünü görünce mutlu oluyorlar. Motivasyonları artıyor. Bir anlamda hükümlülerimiz, üretime dahil olarak sıkıntılı bekleyiş sürelerini ortadan kaldırmış oluyorlar."