|
Türkiye'nin hububat ihtiyacının karşılandığı önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da kuraklık endişesi sürüyor.
|
6.02.2014
328
|
Bölgede sonbaharda ekimi yapılan buğday, arpa ve mercimek gibi tahıl ürünlerinin yetişme döneminde yeterli yağışın düşmemesi bölge çiftçisini karamsarlığı sürüklüyor.
Meteoroloji İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre , geçen yıl ocak ayında metrekareye düşen yağış miktarı 86,8 kilogram ölçülürken, bu yılın aynı döneminde bu miktar 44,5 kilogramda kaldı.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, yaptığı açıklamada, bölgeye yakın zamanda yağmur yağdığını ancak istenilen düzeyde olmadığını söyledi.
YÜZDE 56 YAĞIŞ KAYBI VAR
Bölgenin su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Atatürk Barajı'nda su kodunun 536 olduğunu ifade eden Öztürkmen, bu durumun da ciddi olumsuzluklara yol açacağını öne sürdü.
Geçen yıla oranla tüm aylarda yağışın düşük olduğunu aktaran Öztürkmen, "Ülkemiz ve bölgemiz maalesef kurak bir dönem geçiriyor. Geçen yıllara göre yüzde 56 yağış kaybımız var. Uzun yıllar ortalamasına göre de yüzde 43 yağış kaybı yaşandı" dedi.
KURAKLIK TÜM TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK
Toprak işlemenin verimli olması için yağış şart bölgede yaşanan kuraklığın tüm ülkeyi özellikle hububat yönünden etkileyeceğini ileri süren Öztürkmen, beklenen yağışların düşmemesi halinde kanallara suyun erken verileceğine dikkati çekti.
Öztürkmen, toprak işlemenin verimli olması için mutlaka yağışların olması gerektiğini kaydetti. Yağışların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde artarak devam etmesini dileyen Öztürkmen, şöyle konuştu: "Çünkü yazın baraj suyuna çok ihtiyacımız olacak. Şanlıurfa, Türkiye'nin hububat ambarından biridir. Hububatın iyi olabilmesi için bir ay içinde yağan yağmurun daha fazla olması gerekliydi. Geçen ayın sonuna doğru bir yağmur kitlesi aldık. Metrekareye 26 kilogram düşen bu yağmur belki bir süre için bizi idare edecek. Toprakta şu anda biraz olsun nem var ama meteorolojiden aldığımız bilgilere göre ayın 20'sine kadar hiçbir şekilde yağış gözükmüyor. Bu da kötü bir haber. Ümit ediyoruz ki şubat sonu mart ayı içerisinde yağışlar ivmeli olarak artar."