|
İslam Kalkınma Bankası'na bağlı olarak çalışan İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu Direktörü Halil Agah, Türkiye'de tarımın uzun yıllardır ihmal edildiğini belirtti.
|
29.06.2015
736
|
Agah, “Tarım, ekonominin bütünü içerisinde ikinci hatta üçüncü plana atılmıştır. Ağırlıklı olarak seçim zamanlarında hükümetlerin oy deposu olarak görülen kırsal kesime yönelik paketler ve öneriler geliştirilmiş, ancak bunların hemen tümü seçim sonunda göz ardı edilmiştir” dedi.
AİLE ÇİFTLİKLERİ KAPANIYOR
Dünya Bankası’nda kıdemli kırsal kalkınma uzmanı olarak da çalışmış olan, tarım ekonomisti Agah, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) için hazırladığı değerlendirmede, tarımsal üretim değerleri açısından dünyanın 7’nci büyük tarımsal ekonomisine sahip görünen Türkiye’nin, son yıllarda yaşanan sorunlar ve gıda fiyatlarındaki hızlı artışlarla, bu durumunun sorgulanabilir hâle geldiğini kaydetti.
Geçmişten günümüze uygulanan tarım politikalarıyla oluşan yüksek girdi maliyetleri nedeniyle küçük aile işletmeleri ve çiftliklerinin etkin ve verimli üretim yapamadığını vurgulayan Halil Agah, bu işletme ve çiftliklerin hızlı bir şekilde tasfiye süreci yaşadığını bildirdi.
Üretimde kullanılan tohum, ilaç, gübre, mazot, elektrik, yem gibi ana girdilerde yaşanan yüksek fiyat artışları ve dışa bağımlılıkları nedeniyle nihai tarımsal ürünlerin maliyetlerinin hızlı bir şekilde arttığını anlatan Agah, şöyle konuştu: “Tarımsal üretimde sürdürülebilir bir yapının gerçekleşmesi ve gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için önemli noktalardan birisi bu yüksek girdi maliyetlerinin düşürülmesi olmalıdır. Bu sağlanmadığı takdirde gıda ürünleri ithalatı ve küçük aile işletmeciliğinin tasfiyesi hep gündemde olacaktır.” ifadelerini kullandı.