|
Konuyla ilgili açıklama yapan ve sütün çok hassas bir ürün olduğunu hatırlatan Tire Süt Kooperatifi'nin Başkanı Mahmut Eskiyörük, inekten sağılan sütün bakteri üretmemesi için en kısa sürede +4 derece soğutulması gerektiğini belirtti.
|
20.07.2015
942
|
Sütte soğuk zincir uygulamasında yaşanan sorunların aşılması için geçen yıl kaldırılan teknik destek priminin tekrar verilmesi istendi.
Gıda güvenliği açısından soğuk zincir altında toplanması gereken çiğ sütte haksız rekabet yaşandığı ileri sürüldü.
Süt hızla soğutulmalı
Buna göre bazı işletmeler maliyetten kaçmak için kapı önlerinden güğümlerle topladıkları sütü hiçbir kontrole tabi tutmadan tanklara döküyor. Konuyla ilgili açıklama yapan ve sütün çok hassas bir ürün olduğunu hatırlatan Tire Süt Kooperatifi’nin Başkanı Mahmut Eskiyörük, inekten sağılan sütün bakteri üretmemesi için en kısa sürede +4 derece soğutulması gerektiğini belirtti.
2 kuruş maliyet var
Gıda güvenliğiyle ilgili şartların mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Mahmut Eskiyörük, bu sorunu aşmak için çözüm de önerdi: "Soğuk zincir uygulamasının bize litrede 2 kuruş maliyeti var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2004 yılında kaldırdığı teknik destek primini tekrar vermeli. Aksi halde biz haksız rekabete uğruyoruz, halk sağlığı da hiçe sayılıyor."
Kayıtdışı üretim çok
Türkiye’de ihtiyaçtan fazla süt üretimi oluştuğunu dile getiren Mahmut Eskiyörük, “Sütte kayıtlı üretimimiz 8,5 milyon ton ancak kayıtdışıyla beraber 19 milyon tona ulaştı. Kayıtdışılığı ortadan kaldıramadan verim alamazsınız, üretimi planlayamaz, fiyat istikrarı sağlayamazsınız” dedi.
Üretim planlanmalı
Mahmut Eskiyörük, süt sektöründe yaşanan sorunların temel kaynağının üretim planlaması olmamasına bağladı. Eskiyörük, şu yorumu yaptı: “Şu an arz sorununun çözümü ihracata teşvik vererek süte talep yaratmaktan geçiyor. Yoksa ekim ayında 2009 krizinden daha büyük kriz yaşanacak.”