|
Mevsimlik işçileri ölümlü kazalardan korumanın yollarıyla ilgili öneri yapan ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Türkiye'yi "Tarımda Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni imzalamaya çağırdı
|
12.07.2015
762
|
Manisa’da 15 mevsimlik tarım işçisinin ölümüyle tekrar gündeme gelen tarım işçiliği konusunda Uluslararası Çalışma Örgütü’nden (ILO) çözüm önerisi geldi. ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, tarım işçilerinin kaza, sağlık, kayıtdışılık sorunlarının çözümü için Türkiye’nin ILO Tarımda Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’ni imzalaması gerektiğini bildirdi.
Eşit düzeyde haklar
Özcan, sözleşme ile ölümcül olan ya da olmayan yaralanmalara ve hastalıklara, ayrıca sakatlanma ve işle ilgili sağlık risklerine karşı diğer sektörlerdeki işçilerle eşit düzeyde sosyal güvenlik sigorta ve rejimlerinin sağlanmasının öngörüldüğünü anlattı. “Ulaşım konusu ve trafik kazaları, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunların ancak çok küçük bir bölümünü oluşturmaktadır" diyen Özcan, konuya bütüncül bakılmasını istedi.
Veri sistemi yetersiz
Türkiye'de, bu tür işgücüne yönelik veri sistemi mevcut olmamakla birlikte TÜİK'e göre mevsimlik gezici tarım işçisi sayısının 485 bin olarak belirtildiğine işaret eden Özcan, işçilerin birçoğunun ailelerinin de sürece katıldığı dikkate alındığında bu sayının bir milyonu aştığının tahmin edildiğini belirtti.
Kayıtdışı oranı %95
Tarımsal üretimin mevsimlik olması ve belirli işlerin birbiri ardına kısa sürede yapılması zorunluluğu nedeniyle bu tür işlerde kayıtdışılığın son derece yaygın olduğunu kaydeden Numan Özcan, “Hatta yüzde 95’lere varan oranla, en fazla kayıtdışılığın görüldüğü alanların başında gelmektedir" dedi.
Çocuk işçi riski çok
Gezici tarım işçilerinin önemli bir bölümünü kadın ve çocukların oluşturduğuna dikkat çeken Özcan şöyle devam etti: "Ayrıca ciddi bir çocuk işçiliği riski söz konusu. Bu durum çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik tedbirlerin ve mevsimlik tarım işçisi kadınların sorunlarının hassasiyetle ele alınmasını gerektirir."