|
Çanakkale'de birbiri ardına açılan termik santrallere bir yenisi daha ekleniyor. Mevcutlarının içinde en büyüklerinden biri olan yeni termik santral Namal Elektrik Üretim tarafından Lapseki'de kurulacak. Bu ve diğer termik santrallerle Çanakkale'de daha ne kadar yaşanabilir?
|
8.07.2015
782
|
Çanakkale, doğal ve tarihi güzellikleri, tarım alanındaki çeşitliliği ve lezzeti ile ülkenin en bereketli topraklarına sahip illerinden biri olarak bilinir. Ancak enerji üretiminde birbirleri ile yarışan dev şirketler, devasa bütçeleri ile birbiri ardına termik santral kuruyor. Özellikle Çan ve Yenice bölgesinin yanı sıra Lapseki’den başlayıp Bandırma’ya kadar uzanan sahil bandında yapılan ve yapımı planlanan termik santraller, gelecekte Çanakkale’nin kabusu olmak için adeta yarışıyor.
YENİ TERMİK SANTRAL NAMAL’DAN
Lapseki ilçesinde Namal şirketi tarafından yeni bir termik santral başvurusu yapıldı. 1 milyar 500 milyon dolar, yani 4 milyar liranın üzerinde bir bütçe ile hazırlanan başvuru dosyası için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Lapseki Papazbağı mevkiinde Namal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Namal Entegre Termik Santrali projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır” denildi.
Üretim faaliyetleri sırasında saatte 320 ton, yılda ise 2 milyon 560 bin ton kömür tüketilecek. Denizden temin edilecek soğutma suyu tekrar denize deşarj edilecek. 40 ay sürecek projenin inşaat aşamasının ardından projenin ekonomik ömrünün 30 yıl olduğu öğrenildi. Bununla birlikte “Modernizasyon ve teknolojik yenilemelerle santralin ekonomik ömrü uzatılabilecektir” denildi.
PEK ÇOK İLİN TÜKETTİĞİ ELEKTRİKTEN BİLE FAZLA
Lapseki’de Namal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulumu planlanan termik santral yılda brüt, 8 milyar 200 milyon kilovatsaat üretecek. Bu rakam, 2014 yılı itibariyle Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nin dışında kalan illerin tükettikleri elektrikten daha fazla üretilmesi anlamına geliyor. Bu kadar yoğun bir elektrik üretiminin sadece Çanakkale’de yaratacağı kirlilik ise tahmin bile edilemiyor. Bu durum “2’nci Dilovası” benzetmesinin de geride kalacağı kirlilik olarak yorumlanıyor. Ayrıca söz konusu santral, 50X25 ebatlarında bir olimpik yüzme havuzunu ortalama 55 kez dolduracak suyu bir saatte tüketecek.