Mevsimsel etkiyle gıda fiyatları son iki aydır düşüş gösterirken, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yıllık TÜFE, 17 ay sonra tek haneye indi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,51 düşerken, ana harcama grupları itibarıyla aylık en fazla azalış gösteren grup ise yüzde 2,79 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
Bu yılın Ocak ayında aylık bazda yüzde 3,52 oranında artan gıda fiyatları, Şubat'ta yüzde 2,59, Mart'ta yüzde 2,47, Nisan'da da yüzde 1,63 artış gösterdi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar, Mayıs ayıyla düşüşe geçerken, söz konusu ay fiyatlarda yüzde 2,68 gerileme görüldü. Geçen ay da mevsimsel etki ile bu gerileme trendi devam ederek, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda tüketici fiyatları yüzde 2,79 düştü.
Haziranda yıllık TÜFE yüzde 7,20 olarak belirlenirken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık TÜFE artışı 17 ay sonra tek haneye inerek yüzde 9,28 oldu. Söz grupta TÜFE, en son 2013'ün aralık ayında yüzde 9,67 düzeyindeydi. Bu ana harcama grubunda TÜFE, geçen yılın Haziran ayında yüzde 12,47, 2013'ün aynı ayında ise yüzde 12,88 seviyesindeydi.
Öte yandan, gıda ve alkolsüz içeceklerde, Mayıs'ta 4,72 puan olan genel tüketici enflasyonu ile fark, haziranda 2,08 puana kadar geriledi.
'Gerileme devam edecek'
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda fiyatlarındaki düşüşe ilişkin yaptığı değerlendirmede, yaz aylarıyla sebze ve meyvede üretimin artmasının, enflasyonun düşmesini sağlayan nedenlerin başında geldiğini belirterek, "Önümüzdeki günlerde tarla ürünlerine geçildikçe, enflasyondaki gerileme devam edecek" dedi.
Genelde yaz aylarında gıda fiyatlarında gerileme yaşandığına işaret eden Bayraktar, tarla ürünlerine geçildikçe ürünün bollaşacağını ve arzın artacağını, bunun da fiyatlarda düşüşe neden olacağını söyledi.
Gıda fiyatlarındaki düşüş enflasyonu da geriletti
Gıda ve alkolsüz içeceklerin tüketici fiyatları içindeki ağırlığının yüzde 24,25’i bulduğunu belirten Bayraktar, ana harcama gruplarında en büyük ağırlığın bu grup olduğunu ifade etti.
Haziranda gıda fiyatlarındaki yüzde 2,79’luk düşüşün tüketici fiyatlarına etkisinin "eksi 0,68" düzeyinde olduğunu bildiren Bayraktar, "Gıda fiyatlarında düşüş olmasaydı enflasyonda yüzde 0,51’lik bir gerileme görülmeyecekti" dedi.