|
Dünyanın geleceğini ciddi boyutta tehdit eden küresel iklim değişikliğinin farkında olan birçok güney asya ülkesi şimdiden biyoiklim, sera ve üretim konusunda harekete geçti.
|
3.07.2015
772
|
Dünyanın en zengin ve en yoğun nüfusa sahip ülkelerinden biri olan Singapur, güney asya bölgesinde bir adaya hapsolmuş durumda. Neredeyse hiç tarım yapılabilecek bir alana sahip olmayan ülke, sebze ve meyve ihtiyacını yüzde 93 oranında diğer ülkelerden temin ediyor.
Ancak dünyanın geleceğini tehdit eden küresel iklim değişikliği, Singapurlu yetkililerin şimdiden önem verdiği sorunlar arasında yer alıyor. Singapur, hem sebze ve meyve ihtiyacında dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak hem de ülkelerini geleceğe hazırlamak amacı ile 2012 yılında Sky Greens adında bir proje geliştirdiği bir projeyi hayata geçirdi.
Sky Greens, 38 kat ve 120 bahçeden oluşan dev bir tarım gökdeleni olarak dünyada eşine rastlanmamış bir gıda deposu konumunda faaliyetlerini 2012 yılından beri sürdürüyor.
Toplamda 3.65 hektarlık bir araziye denk gelen ve hidroponik yani topraksız tarım, toprak kullanmadan su içerisindeki mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetiştirme yöntemi ile günde 500 kilogram sebze üretiyor.
Toplanan taze sebzeler, anında süpermarketlere ve pazarlara servis edilir iken, halka servis edilerek bitkilerin havaya yaydığı gazlar da ortadan kaldırılmış oluyor. Elde ettikleri sonuçlardan hayli memnun görülen Sky Greens yetkilileri ve Singapur Belediyesi, yakın bir tarih üç bahçe kule daha inşa ederek, üretim kapasitesini 2 tona çıkarmayı ve daha sonra yakın bölge ülkelerine sebze satışına da başlamayı hedefliyor.