|
Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görevlileri, hastalıkla etkin mücadele amacıyla yaban hayvanlarını kuduza karşı ağızdan aşılama çalışması başlattı.
|
2.07.2015
603
|
Kahramanmaraş’ta bu yıl içerisinde özellikle kurt, tilki, sansar, porsuk gibi yabani hayvanlarda kuduz hastalığı görüldü. Enfeksiyon zincirinin taşıyıcıları olan köpek, kedi, yaban hayatı etoburları tilki, çakal, kurt ve yarasalar virüsün ana konakçıları olarak biliniyor. Bu hayvanlar enfeksiyon siklusunda önemli rol oynuyorlar ve enfeksiyonun son konakçı olan hayvanlara ve insanlara naklinde büyük bir değer taşıyorlar. Hastalık yabani hayatta yerleştiğinden çok kısa sürede uzak mesafedeki hayvanlara bulaştırılabiliyor.
Bu hastalığın önüne geçmek isteyen Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de yaban hayvanlarını ağızdan aşılamak için harekete geçti. Aşılama çalışmalarını yerinde inceleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, doğadaki yaban hayvanların aşılanması kapsamında 5 bin 600 oral kuduz aşısı kullanıldığını belirtti.
Emiralioğlu; “Kuduz hastalığı ile mücadele kapsamında, özellikle doğal hayatta yaşayan hayvanlara yönelik aşılama faaliyetlerinde bulunuyoruz. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından İl Müdürlüğümüze gönderilen peret aşılarını özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerindeki orman muhafaza memurlarının da yardım ve destekleri ile birlikte veteriner hekimlerimizin sahada yaptıkları yoğun gayretler neticesinde özellikle doğal hayatın yoğun bulunduğu bölgelere aşılarımızı bıraktık. Bu amaçla hayvanlarımızı oral yoldan aşılamayı hedefliyoruz” dedi.
Veteriner Hekim Fatih Başaran ise; “İlimizde görülen kuduz hastalığına karşı Bakanlığımızca yürütülen oral yolla kuduz hastalığı ile mücadele projesi kapsamında, hastalık mihrakları bulunan bölgelerde oral yolla aşılama çalışması yapıyoruz dört ekip halinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz” şeklinde konuştu.
Aşılamanın insan sağlığı için önemine değinen Başaran, “Yemleme ile aşılamanın amacına ulaşılabilmesi için atılan yem aşılarına insanların direk temas etmemesi gerekmektedir. Eğer aşı bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi ise diğer kişilerin göremeyeceği bir yere doğru ayakla iletilebilir. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir” hatırlatmasını yaptı.