|
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, havaların uzun zamandan beri yağışlı gitmesinden dolayı fındık ağaçlarının küf hastalığına yakalandığını belirterek, önlem olarak ilaç kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.
|
2.07.2015
768
|
Ziraat Odası Başkanı Sarıkahraman, yaptığı açıklamada 2015 mahsulünün çok güzel olduğunu dolayısı ile önlem alınmaz ise fazla oranda fındığın etkileneceğine dikkat çekti.
Sarıkahraman, şunları kaydetti:
“Aslında küf hastalığı geçen sene de sahil kesiminde vardı. Ama bu hastalığın adını bilmediğimiz için fark edememiştik. Ben küfü geçen sene kendi bahçemde de gördüm. Bu sene havaların yağışlı gitmesinden dolayı küf hastalığı çok bariz şekilde görülmeye başlandı. Küf hastalığına karşı önerilen ilaçlar var. Ama bu ilaçlar fındığa lisanslı değil. Yüksek ziraat mühendisleri tarafından, tarım müdürlükleri tarafından önerilen ilaçlar var. Bu ilaçlar üzüm bağı, kayısı ve şeftali gibi ürünlerde kullanılmış, başarı elde edilmiş ilaçlardır. Biz de onlardan tavsiye niteliğinde aldık. Alan vatandaşlar kullandılar ve hala kullanıyorlar. Bundan 15-20 gün önce kullananlar faydasını gördüklerini söylediler.
KÜF HASTALIĞINA KARŞI İKİ TÜRLÜ İLAÇ VAR
Bu nasıl bir faydadır. Hastalığın duraklatıldığını düşünün. Küf hastalığına karşı 2 türlü ilaç var. Birisi önleyici diğeri ise tedavi edici ilaçtır. Hastalığın olmadığı bahçede önleyici ilaç kullanılır. Hastalığa bulaşmış bahçelerde ise tedavi edici ilaçlar kullanılır. Zaman çok geçmiş değildir. Küflü olan bahçelerin ilaçlanması gerekiyor. Çünkü önlem almamak fındığı ölüme terk etmektir. Bu sene çok güzel ürün var. Dolayısı ile küf fazla oranda fındığa zarar verecektir.”dedi.